Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno vyhlíží dopravní peklo. Dělníci obsadili most Otakara Ševčíka

V Brně vypukla jedna z nejočekávanějších stavebních akcí roku. Dělníci se přesunuli na most Otakara Ševčíka, který je v mizerném technickém stavu. Objekt vedoucí přes dopravní tepnu v Ostravské ulici či tramvajové koleje čeká dvouroční rekonstrukce. Po dobu prací se očekávají výrazné dopravní potíže.

Most nacházející se v městské části Židenice je dlouhodobě ve špatném technickém stavu. Stavbu na silnici I42, přes kterou denně projede tisíce motoristů míří například na dálnici D46 nebo rychlostní komunikaci I/52, trápí koroze, díry či nefunkční odvodnění. Po odkladech prací Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), jež je správcem stavby, zahájilo poslední listopadový den potřebnou opravu. Hlavní část stavební ruchu ale odstartuje až po novém roce.

„V prosinci budou probíhat jen přípravné práce, které  provoz neomezí, například zajištění přístupových cest ke stavbě. Hlavní práce na mostu začnou v lednu, kdy bude nutné zredukovat provoz do režimu 1+1,“ oznámili silničáři z ŘSD.

Obavy z dopravního pekla

Podle generálního ředitele ŘSD Radka Mátla potrvají práce dva roky. Statní podnik vyjdou na bezmála 420 milionů korun. Z říjnového výběrového řízení vzešlo vítězně sdružení í firem OHLA ŽS a Metrostav. 

Po opravě klíčové silničního mostu dlouhodobě volali v Židenicích, kde se ale obávají dopravního zmatku. Silničáři totiž v současné době pracují v nedaleké lokalitě Tomkovo náměstí/Rokytova na výstavbě další části městského okruhu, kde zůstanou minimálně dva roky.

„V Židenicích byla v posledních letech dlouhodobá oprava Zábrdovického mostu. Takže věřím, že zvládneme i tuhle rekonstrukci. Pro projíždějící řidiče se ale bude jednat o velkou komplikaci. Rekonstrukce je ale nutná, protože most je v havarijním stavu,“ sdělil Drbně židenický starosta Petr Kunc (Spolu pro Židenice).

Může být i hůře

Podle šéfa židenické radnice může nastat ještě horší scénář pro motoristy. V Gajdošově ulici totiž dosluhuje vodovod. Naposledy se o tom přesvědčili lidé ve středu, kdy znovu prasklo potrubí. Proto město chystá rekonstrukci. „Máme příslib od města, že oprava Gajdošovy nezačne dříve, než skoční rekonstrukce mostu. Vzhledem k tomu, že dochází stále častěji k haváriím, je otázka, zda potrubí dva roky ještě vydrží,“ zamyslel se Kunc.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Adéla Marková

Štítky Brno, Most, Otakara Ševčíka, ŘSD, Židenice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Za dveřmi je MIKULÁŠ a vy se divíte, že s ním chodí i pekelníci? Peklo v Brně i bez MIKULÁŠE....

Sobota, 3. prosince 2022, 08:00Odpovědět

Brno vyhlíží dopravní peklo. Dělníci obsadili most Otakara Ševčíka  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.