Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na brněnském náměstí vyroste parkoviště pro stovky aut

Očekáváná proměna Šumavské ulice a jejího okolí uleví řidičům v Brně už na konci příštího roku. V lokalitě město postaví parkovací dům a venkovní parkoviště pro více než šest set aut. Stavbaři upraví i park před právnickou fakultou, na místě také nainstalují vodní prvek.

Problémy s parkováním v centru jihomoravské metropole řeší brněnský magistrát už několik let. Jedním z řešení mají být nová parkoviště na Akademickém náměstí v městské části Brno-střed. Radním se nyní podařilo najít zhotovitele, který se projektu ujme za více než 374 milionů korun.

Dominantou budoucí podoby lokality bude parkovací dům, který architekti navrhli jako čtyři železobetonové kvádry pro 411 vozidel. Dalších 42 dopravních prostředků na LPG/CNG zaparkuje na střeše. Součástí budovy bude i trafostanice pro instalaci dobíjecích stanic elektromobilů.

„Celý objekt bude mít dvě části s rozdílnou funkcí. Část vyhrazená hromadným garážím bude mít dvě podzemní a čtyři nadzemní podlaží, část vyhrazená veřejné vybavenosti, kde budou kanceláře magistrátu, bude mít jedno podzemní a tři nadzemní podlaží,“ popsal ředitel společnosti Brněnské komunikace Luděk Borový.

I venkovní stání pro 202 aut, na kterém řidiči zaparkují podobně jako v modrých zónách, město vzhledově vylepší. Nezpevněný povrch stavbaři pokryjí asfaltem, podél ulic Pod Kaštany a Veveří také vysází alej stromů.

„U křižovatky těchto ulic na prvním malém náměstí dělníci nainstalují vodní prvek, hlavní pěší komunikace bude kopírovat ulici Pod Kaštvany. Před obchodní galerií lidé najdou druhé náměstíčko se vstupy do výškového objektu Šumavská,“ vysvětlil řešení radní města Brna pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).

Brno má novou vizualizaci. Slouží k proměně nevzhledného nároží Kounicovy a Šumavské

Brno má v ruku novou architektonickou studii, podle níž dozná změn nepříliš pohledné nároží Kounicovy a Šumavské ulice. Prostor, v jehož blízkosti se nachází supermarket, kanceláře nebo magistrátní budovy, prokoukne zelení i novým mobiliářem,...

Z částky, která na rekonstrukci poputuje, město zaplatí přibližně 86 milionů korun. Další díl sumy půjde z kasy společnosti Brněnské komunikace. Na výstavbu si vedení radnice vyčlenilo čtrnáct měsíců, všechny práce chce dokončit nejpozději do konce roku 2023. Kromě Akademického náměstí radní uvažují i nad přeměnou nevzhledného nároží ulice Kounicova a Šumavská.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Atelier Kristen

Štítky Brno, doprava, parkování, stavba, auta, rezidenti, Šumavská, Brněnské komunikace a.s., Brno-střed, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na brněnském náměstí vyroste parkoviště pro stovky aut  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.