Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kolaři na Brněnsku už nemusí na hlavní silnice. Pomohla nová cyklostezka

Cyklisté na jižní Moravě se dočkali nové stezky z Čebína do Drásova. Téměř tříkilometrová cesta propojuje cyklotrasy v celé lokalitě Brno-venkov, a pomáhá se tak kolařům vyhnout frekventovaným silnicím. Po komplikacích s dotacemi a ekologickému znečištění obce po pěti letech dotáhly projekt do zdárného konce.

Několik roků plánování stojí za novou asfaltovou cestou pro cyklisty mezi Čebínem a Drásovem. Stavební práce započaly loni, nyní hotová trasa spojuje obce ve dvou úsecích, čímž zajišťuje bezpečnější dopravu pro cykloturisty i pěší v nejvíce zatížených místech vozovky.

„První část je vedená kolem krajské silnice do Malhostovic a dále v trase bývalé polní cesty v délce 1,5 kilometru. Druhá vede po náspu bývalé železnice v délce 1,39 kilometru,“ uvedl starosta obce Čebín Tomáš Kříž (KDU-ČSL).

Za zhruba 20 milionů korun stavbaři vybudovali kromě tři metry široké stezky také 36 parkovacích stání pro kola a parkoviště pro návštěvníky, jako jsou například inline bruslaři.

Pět let komplikací

Právě peníze byly jedním z problémů, kvůli kterým se výstavba trasy zdržela. Za trnitou cestou, která k dnešní cyklostezce vedla, stojí kromě dvou neúspěšných žádostí o dotaci také znečištění půdy.

V únoru stavbaři přišli s tím, že se v místech, kde pro turisty plánovali udělat odpočívku a parkoviště, nachází olejové skvrny. Hrozilo, že se posledních padesát metrů cyklostezky nestihne dostavit a osmnáctimilionovou dotaci, kterou vesnicím poskytl Integrovaný regionální operační program, nebudou územní celky moct čerpat.

Vedení obcí proto hledalo různá řešení, aby peníze nemuselo vracet. „Nakonec jsme plánované parkoviště posunuli a ekologickou zátěž a její likvidace řeší Tišnov jako obec s rozšířenou působností," řekl Kříž.

Trasa slouží nejen výletníkům, lidem také usnadňuje dojíždění do práce. Například z Kuřimi do drásovského Siemensu půjde dojet na kole po tělese bývalé tišnovské dráhy, aniž by se člověk dostal na hlavní silnici z Brna přes Kuřim do Tišnova.

Postupně se také staví cyklostezka z brněnských Kníniček do Jinačovic, odkud lze dojet do Moravských Knínic a z nich po nové cyklostezce do Kuřimi. Pro cyklisty je tak Kuřimsko a Tišnovsko výrazně dostupnější než před deseti lety, kdy se dalo frekventovaným silnicím vyhnout jen obtížně.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tým silniční bezpečnosti

Štítky JMK, Kuřim, Tišnov, cyklostezka, doprava, cyklisté, dotace, cyklista, Čebín, Brněnsko, Drásov, Jihomoravský kraj, okres Brno-venkov, Tomáš Kříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kolaři na Brněnsku už nemusí na hlavní silnice. Pomohla nová cyklostezka  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.