Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Revoluce ve znojemské dopravě. Cestující svezou autobusy z Karlových Varů

Velké změny v městské hromadné dopravě hlásí druhé největší jihomoravské město. Vedení Znojma vybralo nového dopravce, jímž se stala akciová společnost Autobusy Karlovy Vary. Firma se v kontraktu uzavřeném na deset let zavázala, že vyšle do ulic více linek a modernější autobusy.

Znojmu letos končí smlouva s přepravcem Znojemská dopravní společnost – Psota, jež se starala o cestování místních v posledních dvanácti letech. Město vybíralo ve výběrovém řízení z celkem pěti zájemců, z nějž vítězně vzešla karlovarská akciovka. Podle radnice uspěla díky tomu, že nabídla nejlepší cenu, jež činí ročně 60 milionů korun. Tržby z jízdného nově půjdou přímo do pokladny města. 

Nový smluvní vztah s dopravcem bude znamenat modernější autobusy, více linek, častější spoje do městských částí i snadnější cestování maminek s kočárky,” slibuje si znojemský starosta Jakub Malačka (za ČSSD).

Podle šéfa znojemského úřadu má město díky nové smlouvě lepší možnosti při rozhodování o dopravním výkonu, jízdních řádech, návaznosti spojů, výši tarifu i cenotvorbě. „Budeme mít také možnost stanovit jednotné jízdné v rámci dopravního systému, včetně přestupních, víkendových jízdenek a podobně,“ uvádí Malačka, který dodal, že při zadávacím řízení vycházelo Znojmo z názorů starostů okolních obcí či pocitové mapy města. Na ní se podíleli místní, kteří do dokumentu vznesli své požadavky.  

Z uzavřené smlouvy vyplývá, že se zavedou dvě zcela nové linky pro Cínovou Horu, ulici Koželužskou a koupaliště. Zároveň se dopravce zavázal, že Znojmem nepojedou autobusy starší dvanácti let, přitom průměrné stáří vozidel nesmí přesáhnout devět let. 

Všechny vozy musí být klimatizované a nízkopodlažní, aby bylo jednodušší cestování například pro maminky s kočárky. S tím souvisí i požadavek, aby cestující mohli pohodlně uhradit jízdné na více místech než jen u řidiče,“ uvedla za znojemskou radnici Soňa Bystřická, podle níž v zadávací dokumentaci byly mimo jiné požadavky na nové zastávky, možnost nastoupit i vystoupit všemi dveřmi nebo možnost přestoupit bezplatně mezi linkami.

Dojde k navýšení frekvence víkendových spojů a spojů do městských částí. Dále se bude řešit návaznost MHD na dopravu například krajských linek z Brna,“ dodala Bystřická.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Autobusy Karlovy Vary a.s

Štítky Autobusy, Znojmo, MHD, Karlovy Vary, Autobusy Karlovy Vary, cestování, jízdné, ČSSD, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Revoluce ve znojemské dopravě. Cestující svezou autobusy z Karlových Varů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.