Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Brněnští autobusáci si před jízdou dýchnou do nových alkotesterů

Řidiči autobusů brněnské MHD mají novou povinnost. Před zahájením jízdy budou muset podstoupit testování na alkohol. Městský dopravce nakoupil i nainstaloval do celkem patnácti vozů nové testery. V případě, že šoféři dechovou zkoušku nezvládnou, nenastartují.

Dopravní podnik města Brna (DPMB) instaloval přístroje do autobusů Urbanway. Umístěné jsou v kabinách řidičů ve speciálním držáků. Řidiči na zařízení před jízdou nasadí vyměnitelný náustek, provedou dechovou zkoušku a po jejím vyhodnocení v případě negativního výsledku mohou vůz nastartovat a vyjet. Hlavním cílem dopravce je zvýšit bezpečnost a ušetřit náklady i čas zaměstnanců.

Ve zkušebním projektu jsme vybavili patnáct autobusů alkohol testery, které nedovolí řidičům bez absolvování měření s negativním výsledkem nastartovat. Ačkoli jsou naši řidiči zodpovědní a máme za poslední léta nulový záchyt při preventivních kontrolách během služeb, nemůžeme ani nechceme v nich polevit. Pokud se tato technologie osvědčí, budeme zvažovat, že bychom tuto výbavu zařadili do zadávacích podmínek pro výběrová řízení na nové vozy,“ sdělil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Koupě jednoho zařízení vyjde akciovou společnost, jejímž jediným akcionářem je město, na padesát tisíc korun. Doposud se kontroly uskutečňují namátkově. Výpravčí dává dýchnout šoférům zpravidla před začátkem služby, v průběhu dne pak na konečných stanicích pracovníci dispečinku a technici jízdy. Ročně jich uskuteční na 13 tisíc. Za posledních sedm let během služby žádný z řidičů nenadýchal. Dvakrát pracovníci DPMB řešili před nástupem do služby tzv. zbytkový alkohol. „Jednalo se o zanedbatelné hodnoty, přesto jsme řidiče do služby pustit nemohli,“ sdělil dopravní ředitel DPMB Jan Seitl.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DPMB

Štítky Brno, DPMB, alkohol, Testovíní, Dopravní podnik města Brna, Iveco Urbanway

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští autobusáci si před jízdou dýchnou do nových alkotesterů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.