Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno chce skoncovat s dopravním špuntem v Bystrci

S velkým očekáváním sledují řidiči v moravské metropoli chystaný projekt na úpravu silnice v Kníničské a Bystrcké ulici. Tamější úsek u obchodního domu Uni Hobby patří dlouhodobě mezi problematické lokality. Zklidnit dopravní situaci a zvýšit bezpečnost má přinést přestavba místa na mimoúrovňovou křižovatku.

Křížení silnic v ulicích Kníničská, Bystrcká a tramvajové tratě do Bystrce způsobuje problémy v dopravě zvláště ve špičkách, kdy v místech se tvoří kolony a hrozí kolize se šalinami. Pomyslný dopravní špunt má ale v blízké době zmizet. Město ve spolupráci s Jihomoravským krajem pokročilo s přípravami na vybudování nové mimoúrovňové křižovatky. Projekt má aktuálně těsně před dokončením dokumentace pro územní rozhodnutí a v nejbližší době bude magistrát žádat o stavební povolení. 

Přínosy navrhovaného řešení jsou jasné: ve spodní úrovni křižovatky vznikne samostatný tramvajový koridor a přímé komunikace směr centrum–Bystrc a zpět, v horní úrovni bude pětipaprskový kruhový objezd, který umožní plynulejší a bezpečnější individuální automobilovou dopravu. Chceme také vybudovat nové lávky pro pěší přes Svratku a přes Kníničskou, ale i komunikace za nákupním centrem,“ popsal záměr brněnský radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS). 

Problémy činí šaliny i motoristé

V současné době patří úsek mezi nejproblematičtější v Brně. Problémy se objevují zejména v odpoledních a ranních špičkách, kdy ulicemi projíždí šaliny a tisíce motoristů z Brna a okolí.

Je to komplikované místo zvláště při větší kapacitě. Pokud řidiči neodhadne situaci a vjede do křižovatky, stává se, že auto v ní nebo přímo na tramvajovém pásu,“ sdělil krajský koordinátor BESIP Pavel Čížek. Podle dopravního experta má plánovaná mimoúrovňová křižovatky především přinést větší bezpečí a zabránit možným kolizím. 

Vytoužený projekt

O změnu organizace dopravy usilují dlouhodobě v Bystrci, kde vedou jednání o stavbě už od roku 2015, jak připomněl bystrcký starosta Tomáš Kratochvíl (ČSSD). „Projekt má dlouhodobě podporu nejen v Bystrci, ale v dalších okolních obcí a městských části, s jejichž představiteli jsem vedl jednání. Stejně tak jako se zástupci města a kraje. Věřím, že po letech úsilí se stavba konečně podaří dotáhnout,“ řekl šéf bystrcké radnice.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Sagasta s.r.o

Štítky Brno, Bystrc, BESIP, Výstavba, Křižovatka, Radnice, projekt, doprava, Jihomoravský kraj, Pavel Čížek, Tomáš Kratochvíl, ČSSD, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno chce skoncovat s dopravním špuntem v Bystrci  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.