Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brno touží po přímém vlakovém spojení na vídeňské letiště

Cestujícím v Brně svitla naděje na to, že se v příštích letech snadněji dostanou na mezinárodní vídeňské letiště. Město pověřilo svého radního pro dopravu, aby vyjednal přímé vlakové spojení z moravské metropole až na letiště. Doposud se tam lidé přepravují autobusy soukromých společností nebo přestupují na letištní vlakový expres.

Brno vyhlásilo plán na včerejším jednání městské rady. Doufá, že pro záměr získá podporu jak Jihomoravského kraje, v němž žije více než milion lidí, tak vedení letiště ve Vídni. 

Bylo by také přínosné, vzhledem ke specifikům letecké dopravy, přidat další spojení v okrajových částech dne, tedy s brzkým ranním odjezdem vlaku z Brna a s pozdním večerním odjezdem vlaku z vídeňského letiště,“ myslí si brněnský radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS), který už o nápadu mluvil s předsedou představenstva vídeňského letiště. 

Podle předběžného plánu bude mít vlak zastávku zastávku v Brně, Břeclavi a na vídeňském hlavním nádraží. Díky tomu by spojení mezi jihomoravskou metropolí a letištěm trvalo hodinu a půl. Doposud totiž cestující využívají autobusy nebo vlaky, které ale mají konečnou na hlavním vídeňském nádraží, odkud musí přestoupit na letištní expres. Celkem tak cesta zabere asi dvě hodiny. Podle Kratochvíla je tak stávající spojení pro výletníky zvláště se zavazadly komplikované a časově náročné. Nyní v Brně věří, že se uskuteční další schůzky, které přiblíží uskutečnění ideu.

Po úvodním jednání následovalo setkání s vedením vídeňského letiště a s představiteli Rakouských spolkových drah, na které navázala diskuse se zástupci Ministerstva dopravy ČR a Českých drah. Dalším navrženým postupem je vytvoření pracovní skupiny uvedených subjektů včetně zapojení Jihomoravského kraje,“ tvrdí brněnský šéf dopravy. 

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Brno, Vídeň, letiště, Vlak, doprava, Jihomoravský kraj, ODS, České dráhy, Ministerstvo dopravy České republiky, Břeclav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno touží po přímém vlakovém spojení na vídeňské letiště  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.