Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Brno opraví retro šalinu, kterou si Praha koupila z Bratislavy

Do dílen v brněnských Medlánkách dorazila historická tramvaj Tatra K2, kterou si koupil pražský dopravní podnik z Bratislavy. Právě tam šalina vyrobená roku 1977 v ČKD Praha fungovala jako zácvikové vozidlo pro nové řidiče. Nyní se má retro stroj opravit v Brně, aby následně vozil cestující v hlavním českém městě při mimořádných jízdách.

Pracovníci Dopravního podniku města Brna (DPMB) se o historickou tramvaj budou starat devět měsíců. Vůz rozloží na jednotlivé součástky, opraví, poskládají a přelakují do původních barev. 

Šalina pocházející z konce sedmsetletých let minulého století sloužila pro výcvik slovenským řidičům až do roku 2009. Letos ji ale bratislavský dopravní podnik odprodal pražskému městskému dopravci za zhruba 25 tisíc korun. Ten rozhodl, že stroj potřebuje podstoupit renovaci. Výběrové řízení na rekonstrukci tramvaje Tatra K2 vyhrál brněnský dopravní podnik, který má s opravami vozů tohoto typu bohaté zkušenosti.

Těší nás, že můžeme být součástí návratu tramvaje do Prahy, kde byla před více než čtyřiceti lety vyrobena. Zaměstnanci našich ústředních dílen při opravách využijí své zkušenosti, které nabyli v roce 2016, kdy jsme rekonstruovali tramvaj typu K2 pro naši brněnskou sbírku retro vozů. Chceme, aby byl výsledek stoprocentní a kolegové i cestující v Praze byli spokojeni, je to pro nás velká zodpovědnost a výzva,“ řekl generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

V Brně se na rekonstrukci podílí většina profesí ústředních dílen, které zaměstnávají 140 lidí. Od karosářů, přes elektrikáře až po lakýrníky nebo stolaře. V devíti měsících pracovníci dopravní prostředek rozeberou na jednotlivé komponenty nebo uskuteční důkladnou kontrolu, vyvaření nebo výměnu zkorodovaných součástí.

Pak dojde na upevnění vlnitého oplechování, které je pro tramvaje K2 typické a lakování do původních barev v červeno-krémových odstínech. Na závěr se vůz dočká nové kabeláže, elektrické výzbroje, pokládky podlah nebo montáže obložení interiéru, stropu a zasklení,“ dodala mluvčí DPMB Hana Tomaštíková

Tramvaj dorazila dnes ráno do dílen v Medlánkách 

Ohodnoť článek

Foto DPMB

Štítky Brno, Praha, Tramvaj, Bratislava, Oprava, Rekonstrukce, Muzeum, Dopravní podnik města Brna, retro, dílna, Tatra K2, Medlánky, ČKD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno opraví retro šalinu, kterou si Praha koupila z Bratislavy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.