Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Revoluce v brněnské dopravě. Končí papírové šalinkarty

V brněnské MHD nastane od příštího roku zásadní změna. Cestující si nově už nekoupí papírovou šalinkartou, ale pouze její elektronickou verzi. Dopravní podnik města Brna (DPMB) argumentuje tím, že se jedná o modernizační krok, díky němuž nemusí firma investovat do obnovy zastaralého systému prodejních kuponů.

Definitivní přechod na elektronickou verzi předplatních jízdenek začne platit od Nového roku. Důvodem rozhodnutí je podle městského dopravce fakt, že stávající prodejní aplikace už po patnácti letech dosluhuje. Problém je sehnat náhradní díly na hardware a celkově by obnova systému vyšla na více peněz než pořízení nového. Moravská metropole se tak stane po Ostravě a Ústí nad Labem třetím městem v České republice, které opustí papírovou formu jízdenek.

Rozhodli jsme se rozšířit současný systém, který umožní nejen nákup elektronických jízdenek, ale i kompletní servis zákazníkům. Přechod na tuto formu je postupný, abychom měli dostatečné kapacity věnovat se všem cestujícím, kteří budou zákaznickou podporu potřebovat,“ sdělil generální ředitel brněnského dopravního podniku Miloš Havránek.

Papírový kupón má 60 tisíc lidí

Šalinkartu má aktuálně 184 tisíc lidí, z toho více než dvě třetiny využívá elektronickou jízdenku, která je součástí platební karty. Přechod na elektronické šalinkarty se tak týká zhruba 60 tisíc cestujících. Dopravce uvádí, že všem věkovým skupinám zajistí, aby jim v případě potřeba personál s vyřízením elektronického jízdního dokladu pomohl přímo na pobočkách.

Už nyní ale na přepážkách doporučujeme zákazníkům elektronickou formu. Stávající papírové šalinkarty si mohou cestující ponechat až do konce jejich platnosti, pouze už po novém roce žádné papírové neprodáme,“ vysvětlil vedoucí tarifního odboru DPMB Vít Prýgl. Nejméně rok pak ještě zůstane na části přepážek terminál pro prodej papírových jízdních dokladů. Držitelé si můžou nechat vystavit duplikát, poradit nebo jízdenku vrátit.

Studenti už jezdí elektronicky

K podobnému kroku směřoval brněnský dopravce již delší dobu. Například studenti nad 18 let využívají od letošního roku výhradně elektronické jízdné zakoupené přes eshop brnoid.cz. Od 1. listopadu na e-jízdenky přejdou senioři do 70 let a od s úderem roku 2022 pak největší skupina uživatelů základních jízdenek i s malou skupinkou dětí a žáků do 18 let. Dopravce doufá, že se tímto krokem navíc v příštích letech ušetří.

Pořízení nové prodejní aplikace přišlo brněnský dopravní podnik na milion korun. Obnova původního systému pro prodej papírových šalinkaret by si vyžádala investici pět milionů. Navíc podnik na tisku, distribuci, nižších provizích při platbách přes platební bránu a personálním zabezpečení ušetří další čtyři miliony korun ročně,“ dodala mluvčí DPMB Hana Tomaštíková.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DPMB

Štítky Brno, MHD, Doprava, Šalinkarty, Dopravní podnik města Brna, Česko, Ostrava, Ústí nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Dvořák

Takže "revoluce v brněnské dopravě" spočívá v tom, že místo kartičky z umělé hmoty s papírkem uvnitř budu mít kartičku z umělé hmoty bez papírku?

Úterý, 5. října 2021, 07:14Odpovědět

Revoluce v brněnské dopravě. Končí papírové šalinkarty  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.