Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Na jižní Moravě začne od prosince jezdit více nočních vlaků

S novým jízdním řádem, který začne platit 12. prosince, přibudou na jižní Moravě v noci na sobotu a na neděli některé vlaky. Spojí Brno s Náměští nad Oslavou, Zastávku u Brna s Brnem, Brno s Nesovicemi a Blansko s Boskovicemi. Noční spojení Brna a Prahy zavede dopravce RegioJet a více denních spojů Prahy s Hodonínem a Břeclaví začne zajišťovat dopravce Leo Express. Nově zřízené zastávky v Brně-Starém Lískovci a Ostopovicích zatím bude většina vlaků projíždět. Změny vyplývají z návrhu jízdního řádu pro příští rok, který je zveřejněný na stránkách Správy železnic.

Noční vlaky především z Brna do okolí se začaly rozšiřovat už před lety a stále přibývají. Vyjíždějí v noci na sobotu a na neděli. Nově pojede půlnoční vlak do Náměště nad Oslavou, v opačném směru ze Zastávky pojede vlak s příjezdem do Brna ve 23:12. Z Brna pojede také přes Slavkov u Brna do Nesovic vlak s odjezdem pět minut po půlnoci. Z Blanska do Boskovic pojede vlak nově v 1:13.

Rozšíří se i možnost nočního dálkového spojení. RegioJet vypraví vlak z Prahy s příjezdem do Brna před 1:30, pokračovat bude do Břeclavi. Pojede i v opačném směru s odjezdem z Brna v 1:37. Jelikož České dráhy jezdí z Prahy do Brna také nočním rychlíkem Metropol, pojedou příští rok dva noční vlaky do Brna v pouhém patnáctiminutovém odstupu. Noční vlak z Bohumína přes Přerov a Břeclav, který dosud vozil RegioJet do Vídně, bude jezdit do Bratislavy.

Rozšíří se také nabídka spojů Leo Express mezi Prahou, Přerovem a Břeclaví, které rovněž zastaví v Hodoníně, až na čtyři páry spojů, tedy na dvojnásobek. Jeden dosud jezdil do Bratislavy, nyní všechny mají končit v Břeclavi.

Nově se otevřou zastávky v Brně-Starém Lískovci a v Ostopovicích na trati do Střelic. Mnoho vlaků zde však nezastaví. V Ostopovicích budou zastavovat vlaky směrem do Zastávky, nikoliv vlaky do Moravských Bránic. Interval bude dvouhodinový, pouze ráno směrem do Brna hodinový, stejně tak odpoledne z Brna. V Lískovci naopak budou stavět pouze vlaky mezi Brnem a Moravskými Bránicemi, a to ve dvouhodinovém intervalu.

Zrušený je také páteční odpolední vlak, který spojoval Brno s Vlárským průsmykem a bude končit ve Starém Městě u Uherského Hradiště.

Citelný bude v příštím roce také dopad rekonstrukce tratě mezi Brnem a Blanskem, protože zde nepojedou žádné vlaky, ale jen autobusy podle výlukového jízdního řádu. Všechny dálkové vlaky tak budou jezdit nadále přes Havlíčkův Brod, přičemž vlaky RegioJetu budou zastavovat i ve Žďáru nad Sázavou a také v Havlíčkově Brodě.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Drbna – Petr Olša

Štítky Vlaky, Brno, Spoje, jízdní řád, , Jihomoravský kraj, Praha, Břeclav, RegioJet, Blansko, Ostopovice, Lískovec, LEO Express

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě začne od prosince jezdit více nočních vlaků  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.