Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Konec dopravního trápení. V Blansku začne výstavba mostu přes koleje

Více než dvacet let se v Blansku řeší stavba nového mostu přes železniční koleje, který usnadní spojení mezi centrem a ostatními částmi okresního města. Kvůli chybějící dopravní stavbě se tvoří dlouhé kolony až k nedalekému kruhovému objezdu. Dosud při průjezdu tráví motoristé dlouhé minuty před závorami.

Po několikaletém jednání a přípravách se zdá, že stavba mostu je na spadnutí. Pomohl tomu také souhlas radních Jihomoravského kraje (JMK), kteří vybrali na své poslední schůzi zhotovitele přemostění. Stavbu zpracuje stavební firma Metrostav DIZ, která plánuje zahájení prací v srpnu letošního roku. 

Konstrukce začíná ve Svitavské ulici na levém břehu řeky Svitavy. Dále přemosťuje koryto řeky, železniční koridor a končí v průmyslové zóně na Starém Blansku. Napojení na stávající dopravní síť je pomocí novostaveb okružních křižovatek na ul. Svitavská II/374 a ul. Brněnská III/37937.  Nový mostní objekt má ocelovou konstrukci se síťovými závěsy a stane se novou dominantou lokality. Jedná se o jeden z největších projektů, který Správa a údržba silnic uskuteční. Celkové náklady se pohybují okolo 300 milionů korun.

„Je fakt, že takovéto mosty nestavíme každý den. S ohledem na to, že smontovaný mostní oblouk s vybetonovanou deskou bude umístěn na mostní pilíře výsuvem, bude celá realizace zajímavá i z technického pohledu. V dnešní době není jednoduché vysoutěžit zhotovitele, zejména takové velké stavby, neboť neúspěšní uchazeči v mnoha případech průběh soutěže opakovaně napadají. Tato stavba byla limitována tím, že jsme ji museli zkoordinovat s termínem celkové výluky na železniční koridorové trati,“ uvedl ředitel Správy a údržby silnic JMK Zdeněk Komůrka.

Konec kolon

Se stavbou souvisí nutné úpravy parkovacích ploch, chodníků, místních komunikací, sjezdů, oplocení, stávajícího zatrubnění potoka na Starém Blansku a vybudování opěrných zídek, nových chodníků, nasvětlení, odvodnění a úpravy a ochrany drážních objektů. Podobný projekt vyhlíželi nejen lidé v Blansku, ale také z blízkého okolí. 

„Pro město Blansko je toto zásadní téma, protože kdo zná situaci na přejezdu na Staré Blansko, ví, jaké kolony se zde tvoří a jak problematický je tento přejezd zejména pro složky Integrovaného záchranného systému JMK. Teď pevně věřím, že zhotovitel dodrží termín dokončení stavby a my se ze strany města budeme snažit o eliminaci vzniklých omezení s touto stavbou,“ těší starostu Blanska Jiří Crha (ODS), který je rovněž krajským radním pro oblast dopravy.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Blansko/SUDOP

Štítky Blansko, Most, Železnice, Rekonstrukce, Jmk, Jihomoravský kraj, Staré Blansko, Metrostav DIZ s.r.o., Jiří Crha, Svitavy, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec dopravního trápení. V Blansku začne výstavba mostu přes koleje  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.