Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Začnou odstřely skály pod Wilsonovým lesem, řidiče čekají omezení

Stavba velkého městského okruhu v úseku Žabovřeská dospěla do další fáze, jejíž hlavním cílem bude vybudování nového tramvajového tunelu. První odstřely začnou za necelé dva týdny. V souvislosti s pracemi dělníků začnou také od dubna platit nová omezení pro řidiče i chodce.

S ražbou tramvajového tunelu měli silničáři začít už v březnu. Kvůli složitému terénu bude nutné skálu pod Wilsonovým lesem rozpojovat za pomocí trhaviny, a tak se odstřely zpozdily o měsíc. Zatím dělníci očistili skalní svahy a uskutečnili zkušební odstřely. 

Uzavírky a omezení

Stavební úpravy se dotknou chodců i řidičů, kteří musí po dobu prací skousnout uzavírky. Neprůjezdná bude například silnice I/42, místo níž budou motoristé využívat provizorní komunikaci na Kamenomlýnský most, jež se se otevře zároveň se startem odstřelů. 

Samotný proces odstřelu nám zabere zhruba hodinu. Jednotlivé odstřely nebudou probíhat nahodile, ale v přesně stanovených časových intervalech. V pracovních dnech půjde o rozmezí 11:00 – 13:00 a 18:30 – 20:30. O víkendech s ohledem na nižší intenzitu dopravy plánujeme tři časové intervaly, a to dopolední 9:00 – 11:00, odpolední 13:00 – 15:00 a podvečerní 17:00 – 19:00. Ukončení odstřelů předpokládáme v prosinci,“ popsal David Fiala, ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD), které je hlavním investorem stavby. 

Podle brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) bude město, které se na projektu podílí, pravidelně zveřejňovat informace o omezeních či bezpečnosti na webu kopemezabrno.cz.

Celkem bude dostavba okruhu v Žabovřeské ulici trvat zhruba tři roky. Náklady na klíčovou dopravní stavbu činí více než dvě miliardy korun. Díky tunelu dojde k rozšíření vozovky na čtyři pruhy, vnikne zastřešená galerie a hlavně zanikne tzv. dopravní špunt, kterým denně projede čtyřicet tisíc aut. Letos má městský okruh začít růst i v úseku Tomkova náměstí. 

Ohodnoť článek

Foto ŘSD

Štítky ŘSD, Okruh, Brno, Doprava, Žabovřeská, Silnice I/42, tunel, Ředitelství silnic a dálnic, Tim Hamilton, Markéta Vaňková, ODS, Kamenomlýnský most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začnou odstřely skály pod Wilsonovým lesem, řidiče čekají omezení  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.