Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Brno si pořídí nové trolejbusy, kraj vymění autobusy

Brno i Jihomoravský kraj (JmK) se rozhodli provětrat své vozové parky. Město investovalo do nových trolejbusů Škoda 27Tr, kraj zase do nových autobusů, které budou poprvé mít sjednocený design.

Čtyřicet nových kloubových trolejbusů Škoda 27Tr dodá městu společnost Škoda Electric. Prvních deset trolejbusů dorazí do moravské metropole již začátkem roku. Cestující se novými modely svezou na linkách 25, 26 a 37.  „V brněnské MHD nahradí typy 15Tr, 22Tr a 25Tr, které jsou na hranici životnosti. Některé z nich jsou v provozu bezmála 30 let,“ řekl generální ředitel Dopravního podniku města Brna (DPMB) Miloš Havránek. Jejich obměna bude stát 478 miliónů korun. Jedná se o další investici města do vozového parku. Včera dopravní podnik podepsal smlouvu o nákupu čtyřiceti nových tramvají Škoda ForCity Smart 34

Nový trolejbus

Nové kloubové trolejbusy mají čtyři dveře pro nástup a výstup, jsou klimatizované a plně nízkopodlažní. Cestující zde také budou mít možnost nabít si telefon přes USB nabíječky. Samozřejmostí je vyklápěcí plošina pro vozíčkáře a informační LCD monitory.

Většina trolejbusů v Brně jezdí na elektřinu a 160 autobusů na zemní plyn. Jde o ekologické dopravní prostředky, které tolik nezatěžují ovzduší ve městě. 

Kraj není pozadu

Zástupci kraje představili nové autobusy pro region. Zatím jde i zhruba padesát nových autobusů, které mají objednané zatím tři dopravci, ČSAD Kyjov, Bítešská dopravní společnost, ČSAD Hodonín a brzy se patrně objeví také na Blanensku a v Ústí nad Orlicí. Novými autobusy se svezou cestujicí již letos. Novinkou také je, že jsou sladěné do barev Jihomoravského kraje. Doteď byly autobusy z různých koutů kraje zcela rozdílné.

„Sjednotili jsme barvy a loga tak, aby časem všichni cestující věděli, že autobusy, ve kterých právě sedí, financuje Jihomoravský kraj,“ představil vozidla hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU–ČSL). Nakonec ještě dodal, že ve výrobě jsou ve stejných barvách také nové vlaky za 6,6 miliardy korun. Jezdit by měly začít příští rok.

Nový autobus

Autobusy jsou vybaveny silnou klimatizací a zvětšeným prostorem pro dětské kočárky a vozíky pro invalidy. Aby nebyl řidič ohrožen nakažlivými chorobami, jsou nově vybaveny kabinou pro řidiče. Okna jsou nově zdvojená a ztmavená, aby chránila jak před chladem, tak vedrem.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DPMB Karolína Segéňová

Štítky Brno, autobus, trolejbus, Jihomoravský, Jihomoravský kraj, Škoda 27Tr Solaris, Dopravní podnik města Brna, Škoda Electric, Jan Grolich, KDU-ČSL, ČSAD Hodonín, Škoda Artic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno si pořídí nové trolejbusy, kraj vymění autobusy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.