Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

VIDEO: Když naprší a neuschne. Počasí dělá problémy řidičům na jižní Moravě, jen v pondělí řešili policisté třicet nehod

Chladné počasí a déšť prověřil začátkem týdne řidiče na jižní Moravě. Mnozí z nich neobstáli. Jen během svátečního dne řešili jihomoravští dopravní policisté třicet dopravních nehod.

 Dva řidiči nezvládli dopoledne zátačku v Ostravské ulici při nájezdu na D1 ve směru na Vyškov. Večer byl pak nad schopnosti řidiče Audi pro změnu nájezd na 201. kilometru ve směru na Prahu. Se svým autem sjel ze svahu. Po nehodě policisté zjistili, že řídil pod vlivem alkoholu, když nadýchal 0,61 promile.

„Podzimní jízda po mokrých a kluzkých vozovkách zásadním způsobem negativně ovlivňuje chování našeho automobilu. Toto období je navíc spojeno s vyšším rizikem vzniku dopravních nehod," uvedl policejní mluvčí Petr Vala.

Auto v nejlepší technické kondici a snížení rychlosti

V určitých situacích se auta stávají hůře ovladatelnými. „Musíte tedy na silnice vyrážet jen s vozidly, které jsou v nejlepší technické kondici. Základem je mít v naprostém pořádku přední i zadní světlomety, stěrače a správně nahuštěné pneumatiky s dostatečně hlubokým vzorkem dezénu," dodal mluvčí.

Policisté upozorňují i na nebezpečí vysoké rychlosti. „Spěch za volantem se zkrátka v žádném případě nevyplácí. Na kluzkých silnicích totiž zřetelně roste brzdná dráha i nebezpečí vzniku smyku," prohlásil Vala.

O těchto rizicích by pak mohl vyprávět mladý šofér, který v pondělí ráno havaroval poblíž obce Nížkovice na Vyškovsku. Kromě hustého deště a tmy sehrála při havárii klíčovou roli i přebíhající srna.

Čelní srážce se zvířetem sice řidič zabránil pohotovým manévrem. Bohužel přitom vozidlo dostalo smyk a po několika kotrmelcích skončilo zdemolované v příkopě. Vážně vypadající karambol si naštěstí nevyžádal žádné zranění. 

„Buďte na svých cestách opatrní a jezděte obezřetně! Podzim na silnicích je velmi zrádný," uzavřel Vala.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto PČR

Štítky počasí, řidiči, auta, nehody, jižní morava, Jihomoravský kraj, havárie, silnice, Audi, Praha, Vyškov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Když naprší a neuschne. Počasí dělá problémy řidičům na jižní Moravě, jen v pondělí řešili policisté třicet nehod  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.