Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Linka 27 z důvodu úspor končí. Rozhodnutí ostře kritizují vinohradští radní

K dnešnímu dni končí provoz trolejbusové linky 27. Podle mluvčí Dopravního podniku města Brna Hany Tomaštíkové byl v důsledku velkých ztrát způsobených koronavirovou pandemií podnik nucen přijmout dílčí úsporná opatření a zrušení linky je jedním z nich. Radní městské části Brno–Vinohrady na zrušení reagovali svoláním mimořádného zasedání.

Úspory v důsledku ztrát způsobených koronavirovou pandemií

K 1. září končí provoz trolejbusové linku č.27 spojující Pálavské náměstí se Starou Osadou. „Dopravní podnik města Brna (DPMB) byl v důsledku velkých ztrát způsobených koronavirovou pandemií nucen přijmout dílčí úsporná opatření a zrušení linky 27 je jedním z nich," sdělila mluvčí DPMB Brna Hana Tomaštíková. Rozhodnutí však rozhořčilo vinohradské zastupitele, kteří v reakci 28. srpna svolali mimořádnou schůzi.

„Městská část, se kterou nebyl tento záměr konzultován, ani ji nebyl sdělen, nesouhlasí s rušením linky č.27. Další jednání ohledně jejího obnovení budou probíhat s DPMB. Věříme, že se nám tak jako před přibližně deseti lety, podaří linku č.27 opět obnovit," uvedli radní v mimořádném usnesení. Podle radních je navíc tamní městská část z pohledu hromadné dopravy dlouhodobě podhodnocena.

Radní: Linka 27 byla jediným rychlým spojením s centrem

Lidé tak budou muset využít další dvě linky. „Směrově i kapacitně bude přeprava cestujících z Vinohrad přes Starou osadu do centra města a dalších částí zajištěna trolejbusovými linkami 25 a 26, na které budeme nasazovat kapacitnější kloubové vozy," vysvětlila mluvčí Tomaštíková. S tímto řešením však radní nesouhlasí. Podle nich závleky linek č. 25 a 26 na Starou osadu již v minulosti prokázaly, že jsou nevhodným řešením. Jen v úseku Svatoplukovy ulice nabíraly oba spoje zpoždění, zejména v dopravních špičkách, často v desítkách minut. Právě linka č. 27 byla dle nich jediným rychlým spojem do centra města, byť s přestupem. 

Radní se budou snažit o znovuobovení

Radní navíc upozorňují, že podobná situace se nestala poprvé. Již dříve došlo podle nich „utajeným“ způsobem ke zrušení trolejbusového spoje č. 27 bez oznámení a konzultace s vedením městské části. „Až na základě jednání naší městské části a DPMB byl spoj č. 27 opět obnoven. Zjednání nápravy však trvalo takřka rok," dodali radní.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Wikimedia Commons

Štítky městská doprava, doprava, trolejbus, rušení linek, DPMB, Brno-Vinohrady, radní, Dopravní podnik města Brna, městská část, pandemie, Brno, Pálavské náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Linka 27 z důvodu úspor končí. Rozhodnutí ostře kritizují vinohradští radní  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.