Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Léto 2020 na kole: víc se pije a víc se krade

Zvýšený počet krádeží a vyšší počet opilých cyklistů. Léto se letos na jižní Moravě nese v duchu větší obliby cyklistiky. S tím však přichází i nepříjemné prohřešky vůči zákonu. Ve srovnání s loňskem krádeží kol přibylo více než o třetinu, opilých cyklistů je víc o pětinu, vyplývá z policejních statistik.

Léto ve znamení krádeží

Od začátku roku do 24. července zaznamenali policisté 387 krádeží bicyklů, což je v porovnání se stejným obdobím loňského roku zhruba o 100 více. Příčinou může být mimo jiné epidemie covidu-19, kvůli které lidé víc jezdí na kole.

Potenciální pachatele nezastaví většinou ani oplocení. Například na Břeclavsku takto neznámý pachatel v červenci odcizil tři nezajištěná kola a dětské vozítko poté, co v noci přelezl plot ubytovacího zařízení. Škoda přesahuje 80.000 korun. Policie proto doporučuje použít odolné zámky nebo schovávat kola do uzamykatelných objektů.

Letos o pětinu více opilých cyklistů

Z dosavadních dat jihomoravské policie za červenec také vyplývá více než dvacetiprocentní meziroční nárůst počtu cyklistů, kteří na kolo usedli pod vlivem alkoholu. Nejméně případů je na Znojemsku, největší počet podnapilých cyklistů zaznamenali brněnští policisté. Například v polovině měsíce přistihli dva opilé cyklisty, kteří se s neosvětlenými koly rozhodli v noci jezdit po čtyřproudové Vídeňské ulici.


Alkohol může za třetinu nehod cyklistů

Pátek, 3. července 2020, 11:23Společnost

Alkohol může za třetinu nehod cyklistů

Pro cyklisty platí stejná pravidla silničního provozu jako pro řidiče motorových vozidel. Před jízdou ani během ní nesmí požít alkohol nebo jinou návykovou látku. I když o body nebo řidičský průkaz nepřijdou, mohou způsobit vážnou dopravní...


Policisté kontrolují také vodáky a lidi, kteří se plaví na vodních nádržích. Například na Vranovské přehradě přistihli muže, který si půjčil elektroloď a v krvi měl přes jedno promile alkoholu. Naopak ze šesti dechových zkoušek, které policisté provedli minulý týden na nádrži Křetínka, nebyla ani jedna pozitivní.

Hodnocení článku je 22 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vinařství Lahofer / Facebook

Štítky cyklisté, alkohol, krádež, léto, statistiky, cyklista, Jihomoravský kraj, pandemie covidu-19, okres Břeclav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Tojefuk

Tyhle starosti brzo mít nebudou. NWO

Úterý, 28. července 2020, 16:36Odpovědět

Léto 2020 na kole: víc se pije a víc se krade  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.