Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rakušané mají hotovo, v Česku se soudí. Dostavba dálnice D52 se odsouvá, spolek Voda z Tetčic uspěl s žalobou

Stavba dálnice D52 čelí dalšímu problému. Krajský soud v Brně zrušil rozhodnutí ministerstva životního prostředí, které dávalo zelenou výstavbě dálnice v úseku mezi Pohořelicemi a Ivaní, kterou připravuje Ředitelství silnic a dálnic. S žalobou uspěl spolek Voda z Tetčic, ten dříve dlouhá léta napadal projekt modernizace trati Brno - Zastávka a poté i Velký městský okruh v úseku Žabovřeská v Brně.

Stavba české dálnice by se měla propojit s tahem ze sousedního Rakouska. Tím vznikne dálniční koridor Brno - Vídeň.  Rakušané přitom už svůj úsek dálnice dokončili v minulých letech. České straně chybí 23 kilometrů.

Rozhodnutí krajského soudu znamená další komplikaci stavby. Ta se přitom s žalobami všeho druhu potýká od samého počátku. V minulosti stavbu napadaly spolky Děti Země, Občané za ochranu kvality bydlení v Brně-Kníničkách, Rozdrojovicích a Jinačovicích a právní kancelář Frank Bold.

Pro přípravu stavby to znamená další z mnoha komplikací od doby, kdy se stát rozhodl, že po dálnici se z Brna do Rakouska bude jezdit přes Mikulov, a nikoliv přes Břeclav. Různé spolky i fyzické osoby napadají přípravné kroky už přes deset let a často úspěšně.

Jak bude ministerstvo na rozhodnutí brněnského krajského soudu reagovat, zatím není zřejmé. Jak uvedla Česká televize, podle mluvčí Dominiky Pospíšilové nezná ještě ministerstvo celé zdůvodnění. 

Součástí projektu je i obchvat Mikulova. Ten získal loni pravomocné územní rozhodnutí, také proti němu je však podaná žaloba. Další úseky dálnice očekávají vydávání územních rozhodnutí během letošního roku.  

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky dálnice, d52, stavba, soud, rakouskou, voda z tetčic, žaloba, řsd, Brno, Tetčice, Česko, Krajský soud v Brně, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Ředitelství silnic a dálnic, Pohořelice, Silnice I/42

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rakušané mají hotovo, v Česku se soudí. Dostavba dálnice D52 se odsouvá, spolek Voda z Tetčic uspěl s žalobou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.