Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Stavba VMO Žabovřeská se odkládá. Na popud malé slovenské firmičky zasáhl antimonopolní úřad

Stavba druhé části brněnského velkého městského okruhu v Žabovřeské ulici po zrušení zakázky Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začne s několikaměsíčním zpožděním. Stížnost na zakázku uza dvě miliardy podala slovenská firma s obratem deset tisíc korun ročně. Stavbu nyní buď odloží rozklad od Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) proti rozhodnutí ÚOHS, nebo případné nové výběrové řízení. ŘSD rozhodnutí dostalo teprve v pondělí a řeší s vedením Brna, jak postupovat dál. Na podání rozkladu má 15 dnů, uvedl na tiskové konferenci brněnský ředitel ŘSD David Fiala.

Stavba v Žabovřeské se několik let odkládala a je klíčová, protože má v západní části města výrazně zrychlit dopravu a dostat auta z alternativních tras. Hotovo mělo být podle plánu na konci roku 2023. „Uvidíme, jak moc nás rozhodnutí ÚOHS zbrzdí," řekl Fiala. Podle něj bude možné ještě nyní zahájit kácení, než začne vegetační sezona, aby bylo staveniště připravené.

Zásah úřadu jsme nečekali, říká ředitel ŘSD

Podle Fialy bylo rozhodnutí ÚOHS překvapivé. „Vždycky ve výběrovém řízení požadujeme několik živnostenských oprávnění a není podle mě nic diskriminačního na tom, když chceme oprávnění pro montáž, opravy, revize a zkoušky elektrických zařízení, protože stavební soubor za 150 milionů to vyžaduje," řekl Fiala. Součástí stavby je totiž přeložka tramvajové tratě do tunelu. Podle něj je toto rozhodnutí důležité i pro budoucnost a nechce se smířit s tím, že by něco takového nebylo v budoucnu možné vyžadovat.

Stížnosti podala firma s obratem čtxři sta eur ročně

Fiala zpochybnil motivaci slovenské firmy Deštrukprojekt k podání stížnosti, protože se neúčastnila výběrového řízení a její roční obrat činil podle veřejných zdrojů 400 eur (10.000 Kč). Výběrové řízení vyhrálo sdružení tří firem, nabídlo cenu téměř dvě miliardy korun.

Nejistý je po rozhodnutí ÚOHS i začátek výluky tramvají mezi Komínem a Pisárkami. Měla trvat dva roky a začít letos 1. září. Podle generálního ředitele brněnského dopravního podniku Miloše Havránka se však nic neděje a jde jen o to včas informovat cestující. „Organizaci náhradní dopravy jsme již řešili, jen bude všechno patrně se zpožděním," řekl Havránek.

Práce na jiných částech VMO letos a příští rok

Městský okruh se tak staví pouze v severní části Žabovřeské a plný provoz se očekává v listopadu či prosinci letošního roku. U dalších částí velkého městského okruhu, tedy v úsecích Tomkovo náměstí a Rokytova, se stále počítá se zahájením stavebních prací někdy ve druhé polovině roku.

Stavby ŘSD omezí letos provoz ještě v Bítešské ulici, která slouží jako nájezd na dálnici D1, kde se budou během letních prázdnin opravovat propustky. V Opuštěné ulici se bude ve stejné době opravovat vozovka.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMB

Štítky vmo, žabovřeská, práce, stavba, začátek, odklad, anpadení, úohs, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Ředitelství silnic a dálnic, Tim Hamilton, výběrové řízení, Silnice I/42, Brno, Dopravní podnik města Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba VMO Žabovřeská se odkládá. Na popud malé slovenské firmičky zasáhl antimonopolní úřad  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.