Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Centrum Brna už nebude rájem pro volný pohyb aut. Město chystá přísné regulace

Brněnský magistrát pracuje na přípravě nového rozdělení historického centra tak, aby jím každý, kdo do něj má povolený vjezd, nemohl projíždět, jak se mu zachce. V podstatě by se měl stav vrátit do doby před 1. zářím 2018, kdy se z centra stala při zavádění rezidentního parkování jediná zóna a lze bez problémů projíždět například náměstím Svobody. Nová pravidla mají začít platit ve druhém čtvrtletí, uvedla Anna Dudková z tiskového oddělení magistrátu.

Povolení pro vjezd je vydaných 13.000. Díky kamerám na vjezdu do centra se zjistilo, že až 40 procent těch, kteří do něj vjedou, povolení nemají. „Zatím nelze říct, do jaké míry se bude upravovat počet vydaných povolení ke vjezdu. To bude zřejmé, až bude projektování dokončeno," uvedla Dudková.


Brňany obtěžují zásobovací vozy v centru. U spousty je sporné, jestli vůbec zásobují

Na sociálních sítích se v poslední době objevují videa, na kterých pěší zóna v brněnském centru vypadá spíše jako rušná silnice. Velké množství je i fotek sporných zásobovacích aut. V říjnu strážníci řešili přes tři sta případů stání mimo...


Legálně přes celé centrum pěší zónou

Do zavedení rezidentního parkování bylo historické centrum rozdělené na několik zón a majitelé oprávnění mohli vjíždět pouze do nich. Do pěší zóny na náměstí Svobody a na Masarykovu se tak dostal pouze omezený počet řidičů, kteří měli vjezd povolený právě sem. Nyní je možné bez omezení projet z Moravského náměstí po Rašínově na náměstí Svobody a dále k hlavnímu nádraží.

Někdejší náměstek primátora Richard Mrázek (ANO) čelil výtkám, že lidé budou moct jezdit přes náměstí. Záměr hájil tím, že věří, že lidé toho nebudou zneužívat.

Regulace přísná, zásobování pouze ráno, taxikáři s omezením

Regulace v centru má být podle radního Petra Kratochvíla (ODS) přísná. „Zásobování bude mít povolený vjezd pouze v době od 6:00 do 10:30. Regulované budou i vjezdy taxi. Jednotná pravidla jsme vymezili i vjezdům pro činnost například opravářů," uvedl Kratochvíl.

Podle něj budou mít celodenní povolení ke vjezdu pouze rezidenti s trvalým bydlištěm v místě nebo abonenti s provozovnou v místě, majitelé parkovacích stání ve vnitroblocích nebo garážích a vyhrazených parkovacích stání v pěší zóně. Nepovolené vjezdy budou již automaticky hlídat kamery, přestupky budou vyhodnocovat strážníci.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ilustrační foto, Dominik Svoboda

Štítky centrum, Brno, doprava, zákaz, regulace, pěší zóna, zásobování, Richard Mrázek, ODS, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Centrum Brna už nebude rájem pro volný pohyb aut. Město chystá přísné regulace  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.