Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno chystá výměnu semaforů za 134 milionů. Většinu nákladů pokryjí dotace

Brno chce za 134 milionů korun zrekonstruovat semafory na 15 světelných křižovatkách. Novinářům to řekl radní zodpovědný za dopravu Petr Kratochvíl (ODS). Město chce získat dotaci z Operačního programu Doprava, která by mohla pokrýt až 85 procent nákladů. Podíl města bude kolem 20 milionů korun.

Radní tento týden schválili podání žádosti o dotaci. Týká se už třetí etapy. „Světelná signalizační zařízení samozřejmě stejně jako ostatní infrastruktura zastarává a na některých místech už potřebuje výměnu. V rámci projektu by ale také mělo být doplněno dopravní značení a nainstalovaná další signalizace, která bude reagovat i na aktuální situaci v dopravě. Díky tomu bude možné řídit ji co nejefektivněji," uvedl Kratochvíl.

Cílem projektu nazvaného Rozvoj dopravní telematiky v letech 2015 - 2020 je zvýšení kvality řízení dopravního provozu ve městě a snížení míry nehodovosti v osobní dopravě. První etapa za miliony už se dokončuje. Spočívá v úpravě dopravního řešení vybraných křižovatek, ale také v rozvoji dynamického řízení dopravy semafory, které mají funkci preferující vozidla MHD při průjezdu těmito světelně řízenými křižovatkami.

Pracuje se už i na druhé etapě, která zahrnuje rekonstrukci semaforů na vybraných křižovatkách, instalaci kamerového systému nebo přenos dat. Součástí projektu je i pořízení měřicích bodů na cyklostezkách určených ke sledování počtu pěších, cyklistů a dalších uživatelů stezek.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky semafory, rekonstrukce, dotace, doprava, Brno, ODS, projekt, Operační program Doprava

Brno chystá výměnu semaforů za 134 milionů. Většinu nákladů pokryjí dotace  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.