Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

České dráhy na Silvestra spoje omezí, na Nový rok naopak vlaky posílí

Železniční provoz Českých drah (ČD) bude na Silvestra a brzy ráno 1. ledna slabší než v jiné sváteční dny. Odpoledne na Nový rok ale naopak dráhy vypraví desítky posilových vozů, které proti běžnému provozu budou mít tisíce míst k sezení navíc. Cestující by si přesto měli včas zajistit rezervace, protože se dá počítat s velkou obsazenost, informoval mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Na Silvestra ukončí ČD provoz na mnoha linkách brzy večer. Na nejfrekventovanějších tratích v okolí aglomerací pojedou poslední vlaky kolem 22:00. Na Nový rok pak začne běžný sváteční provoz na většině tratí až kolem šesté nebo sedmé hodiny ranní. „Výjimkou jsou jen frekventované linky ve velkých aglomeracích, kde vyjedou první vlaky o něco dřív,"uvedl mluvčí.

Spoje na půlnoční Novoroční mši

Dráhy ale vypraví na Silvestra několik tradičních zvláštních vlaků, které dovezou poutníky na půlnoční Novoroční mši na svatém Hostýnu na střední Moravě. Jedou například z Brna, Olomouce, Hodonína nebo z Bojkovic tak, aby dorazily do stanice Bystřice pod Hostýnem po 22:00. Zpět vyjedou po třetí hodině ranní.

Středočeši, kteří se rozhodnou oslavit příchod Nového roku v Praze, pak mohou využít časných ranních vlaků, které z pražského hlavního nádraží vyjedou okolo 02:30.

Večerní a běžný ranní provoz ale bude slabší, než je tomu obvykle u svátečních dní. Omezení se týká i půlnočních regionálních vlaků.

Odpolední dopravu na Nový rok posílí několik desítek dodatečných vozů a také posilové spoje Pendolino, které pojedou na trase Praha - Ostrava - Praha 1. i 2. ledna. Z ostravského hlavního nádraží vyrazí tyto expresy v 19:19 a zastaví ještě v Ostravě-Svinově, Olomouci hl. n. a mimořádně také v Zábřehu na Moravě. Od 1. až do 7. ledna bude jezdit z Košic do Prahy také posilový noční expres EN Bohemia.

„Posilové vozy budou zařazeny i do dalších dálkových vlaků na většině linek v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, ať už jde o spojení Ostravska, Valašska, Slovácka nebo Brna s Prahou nebo linky Jižní expres, Západní expres, Hradečan, Vltava a jiné," dodal mluvčí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky České dráhy, vlaky, doprava, silvestr, nový rok, Praha, Brno, Olomouc, Česko, Hostýn, Střední Morava, Hodonín

České dráhy na Silvestra spoje omezí, na Nový rok naopak vlaky posílí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.