Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Děti se rozloučí s medvědy Kubou a Tobym

Kuba a Toby patřili dva roky a devět měsíců k nejoblíbenějším obyvatelům brněnské zoologické zahrady a v příštím týdnu odjíždí, jako většina odrostlých mláďat, do nového domova. Tím domovem jim bude Ukrajina, konkrétně kyjevská oblast.

V sobotu 15. listopadu dopoledne v 10:30 proběhne poslední komentované krmení, kterého se mohou aktivně zúčastnit děti, které projeví znalosti ze života medvědů. Komentované krmení kamčatských medvědů je vždy atraktivní, ale tentokrát do něho zapojíme i malé návštěvníky. Děti, které správně odpoví na jednoduché otázky, budou moci medvědy samy nakrmit. „Pokud má zahrada takový nadějný pár, jako je Jelizar a Kamčatka, je vždy hrdá na každý odchov. Při tomto prvním brněnském odchovu jsme zvažovali možnost nechat po porodu samici s medvíďaty ve společném výběhu se samcem. Nakonec, z obavy o bezpečí mláďat, byl velký výběh rozdělen na dvě části. Podobně riskantní by bylo spojení s Jelizarem teď, kdy už jsou oba mladí samci v období dospívání, a proto jsme pro ně intenzivně hledali nový domov.“, říká ředitel Zoo Brno Martin Hovorka. 

Za uplynulé dva roky, a to zejména vzhledem k náročnosti chovu medvědů, opadl zájem ze strany několika zoologických zahrad. V srpnu tohoto roku projevila o medvědy zájem soukromá zahrada „Dvanáct měsíců“, která leží v Kyjevské oblasti a Kuba a Toby vyrazí v příštím týdnu na 1200 km dlouhou cestu do nového domova. Jelizar s Kamčatkou již měsíc obývají společně výběh na Beringii a jsou v rámci střední Evropy jedním ze dvou chovných párů. Za posledních pět let se kromě Kuby a Tobyho narodili dva samci v Zoo Hamburk.

Brněnská Drbna oslovila paní Moniku Brindzákovou tiskovou mluvčí ZOO Brno s dotazem od čtenáře, proč medvíďata půjdou na Ukrajinu a ne do Maďarska, jak tomu mělo být původně. Zřejmě pod dojmem událostí, které na Ukrajině probíhají. Rádi bychom tímto obdivovatele malých nezbedů uklidnili. Zoologická zahrada je vzhledem k velikosti Ukrajiny velmi vzdálená od doněcké oblasti, kde nepokoje probíhají.

Paní Brindzáková dále objasnila, že Zoologická zahrada Brno oslovila všechny Zoo v Evropě ihned po narození mláďat a zájem opravdu projevil tzv. Dům medvědů u Budapešti, což není ani klasická Zoo.

Nakonec si ale vše v Maďarsku rozmysleli a jako důvod uvedli, že by se nový samec zřejmě nesnesl s tím, kterého již mají.
Proto brněnská Zoo přivítala zájem ukrajinských partnerů a dohodla se s nimi, že medvíďata poputují do jejich soukromé zahrady “Dvanáct měsíců”, kde mají pro nové obyvatele přichystány velmi dobré podmínky pro spokojený život.

TZ
foto: zoobrno.cz

Štítky Kuba, medvěd, zoologická zahrada, domov, zahrada, Ukrajina, Zoologická zahrada Brno, Kamčatka, Maďarsko, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti se rozloučí s medvědy Kubou a Tobym  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.