Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Policistku Obvodního oddělení ocenil prezident České republiky

PR článek

Od malička toužila být policistkou. Kariéra Jany Šedé, která slouží třetím rokem na Obvodním oddělení policie v Tišnově, dostala před několika dny blyštivý jas. Vrchní asistentka se může pyšnit Čestným uznáním projektu Zlatý záchranářský kříž. Ocenění jí na Pražském hradě na začátku října předal prezident republiky Petr Pavel.

Prestižní ocenění, které každoročně uděluje prezident republiky hasičům, zdravotníkům, vojákům a policistům za výjimečné záchranářské činy, získala Jana Šedá za úspěšnou resuscitaci. „Byli jsme tenkrát zrovna u dopravní nehody v Doubravníku a dostali oznámení o tom, že se v Deblíně u rybníka hledá chlapec. Obratem jsme s kolegou vyrazili na místo,“ vzpomíná na situaci z roku 2022.

Tonoucího chlapce našli pod hladinou hasiči. Poté, co jej vytáhli na břeh, zahájila policistka oživovací pokusy, především masáž srdce. Boj o chlapcův život sváděla nejméně půl hodiny. A byla úspěšná. Záchranáři chlapce v kritickém stavu převezli vrtulníkem do nemocnice. „Byť jsme pokračovali ve službě s dobrým pocitem, případ nemá bohužel šťastný konec. Později jsme se dověděli smutnou zprávu. Chlapec boj o život prohrál. Ne vždy se situace vyvine tak, jak bychom si přáli. Život přináší i těžké chvíle. Někdy je takový.

Desátý říjen letošního roku si bude jistě dlouho pamatovat. Na Hradě se setkali lidé, kteří z rukou pana prezidenta převzali celkem sedm Zlatých záchranářských křížů, čtyři čestná uznání a dvě speciální ceny. „Už jen návštěva Hradu je obrovským zážitkem. Slavnostní ceremoniál za přítomnosti prezidenta a členů vlády to jen umocňuje. Stejně tak mají obrovský náboj příběhy oceněných. Byl to den plný nepopsatelných zážitků. Už teď musím říci, že se mi návštěva Hradu i ceremoniál hodně vryl do paměti,“ líčí zážitky z předchozích dní. 

Na tišnovském obvodním oddělení pracuje vrchní asistentka Jana Šedá třetím rokem. Ve volném čase se ráda věnuje nejrůznějším sportovním aktivitám, ráda plave a jezdí na kole. Návrhu vedoucího obvodního oddělení zařadit ji mezi nominované prý nevěnovala zvláštní pozornost. Na fakt, že je na ocenění navržena, brzy zapomněla. O to více ji překvapil telefonát, že byla vybrána mezi oceněné.

Policisté se při výcviku pod vedením zdravotnických instruktorů věnují také základům první pomoci. „Teorie a praxe je velký rozdíl. Nejdůležitější je se nebát a resuscitaci zahájit co nejdříve. Naše služební vozidla jsou vybavena externím defibrilátorem. Z tohoto důvodu jsme operačním důstojníkem vysíláni i k případům, které nesouvisí s trestnou činností. Pokud se dostanete do stejné situace jako já, neváhejte. Nevíte-li si rady, ihned volejte 155. Operátor vám i na dálku telefonicky poradí, jak přesně postupovat. Doba, po kterou bude zraněná osoba bez kyslíku, je zcela zásadní. Nebojte se a dejte do toho všechno. Vydržte a nevzdávejte to,“ radí policistka ostatním.

Zaujal vás článek nebo uvažujete o práci u Policie České republiky? Veškeré informace o práci u PČR a informace o přijímacím řízení k PČR získáte dotazem na email nabor.brno@pcr.cz nebo přímo zavoláním na kontaktní telefon 601 158 601 Náborového centra personálního odboru. Samozřejmě můžete přijít osobně na Náborové centrum v Brně na ulici Vlhká 2, kde se potkáte s personalisty, se kterými společně sladíte vaše představy s možnostmi uplatnění u Policie ČR.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Policie, Práce, Pavel, Prezident, Zlatý záchranářský kříž, Záchrana, Resuscitace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policistku Obvodního oddělení ocenil prezident České republiky  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.