Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Brně se opět poflakují Rumuni s bernardýny. Vyhnat se je nedá, protože jsou muzikanti

Velký návrat hlásí moravská metropole, kam se po krátké pauze znovu vrátili rumunští kočovníci i se svými obřími psisky. Pochybná grupa v čele s ženou s akordeonem a hekajícími bernardýny, na něž si lidé dlouhodobě stěžují, má i přes zájem strážníků, veterinářů či úřadů nadále v bufetování zelenou. Skupinka neporušuje žádné vyhlášky i proto, že vlastní hudební nástroje.

Sejde z očí, sejde z mysli. Pravidlo, kterého se určitou dobu drželi Rumuni s několika zanedbanými bernardýny, již před několika měsíci vzbudili v českých a moravských městech velký poprask. Na majitele hafanů z východní Evropy, kteří obrážejí tuzemskou kotlinu, loudí z lidí peníze a podezřele se chovají ke svým čtyřnohým svěřencům, upozornila Drbna v červenci. O případ se tehdy zajímala nejen veřejnost, ale také veterináři, strážníci i úředníci. Než však stihli příslušné orgány podniknout konkrétní kroky, slehla se po nich zem. 

Po horkém létě jsou ale nyní cizinci zpět v Brně. Muž se po odmlce ukázal v rušné Masarykově ulici a cizinka obsadila své tradiční teritorium v podchodu u hlavního nádraží. „Víme, že se skupina v posledních týdnech do města vrátila. Strážníci dotyčné několikrát kontrolovali. Spolupracovali jsme také s krajskou veterinární správou, která konstatovala, že zvířata jsou v pořádku. V takovém případě se nedopouštěli ničeho protizákonného,“ sdělil Drbně mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem

Nežebrají, ale hrají

Přišít se podle strážníků nedá zahraničním umělcům ani porušení městské vyhlášky, jež zakazuje žebrání. Důvodem je fakt, že Rumuni nikoho nezastavují, aby jim přispěl na živobytí, ale pouze lidem hrají pro „radost“. Příspěvek lidí je tak na čistě dobrovolné bázi. „Neevidujeme žádné jiné stížnosti. Při kontrolách navíc s hlídkami standardně spolupracují,“ doplnil Ghanem k situaci, jež se táhne několik měsíců.

Humbuk tehdy na sociální sítí odstartovala fotografie ženy s bernardýny v podchodu. Příspěvek ihned zaplavila lavina komentářů, v nichž mnozí poukazovali na mizernou zdravotní kondici zvířat. Jednomu hekajícímu psisku dokonce ve vedru krvácela tlapka.

Stížnosti a petice

Na pochybné chovatele si lidé stěžovali u městské policie i inspektorů z Krajské veterinární správy (KVS). Ti se podle informací redakce případem zabývali, a dokonce zvířata viděli na vlastní oči. Potvrdili také, že jeden ze čtyřnohých tvorů byl podvyživený a druhému nesvědčilo horké počasí.

„Obojí bylo shledáno jako porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání. KVS proto připravila podnět na městskou část Brno-střed, která případ převela do své kompetence,“ sdělil Petr Vorlíček, mluvčí Státní veterinární správy, jež o situaci zpravila městskou část Brno-střed.

Než ale úředníci dostali oficiální report od veterinářů a stihli učinit konkrétní kroky, vzali podezřelí roha. Oznámení o zahájení přestupkového řízení jim tak nemohli doručit i z toho důvodu, že jediná existují adresa se nachází v Rumunsku. „Je otázka, zda by na případnou sankci někdo reagoval,“ sdělila tehdy Drbně mluvčí MČ Brno-střed Kateřina Dobešová

Pohoršení obyvatelé nejen Brna, ale i dalších obcí v tuzemsku, vzali situaci do vlastních rukou a na internetu rozjeli petici. Na webu žádají, aby byli Rumunům psi odebráni. Mnozí pisatelé také přidávají dojemné vzkazy a přání, aby pejsci brzy našli nový a milující domov. V současné době petici, jež poté poputuje na KVS, podepsalo přes tisíc zájemců. 

Rumuni s bernardýny utekli z Brna dříve, než jim úřad stihl napařit pokutu

Přišli a zase odešli. Takový závěr vynesli v Brně, které si v posledních týdnech oblíbili žebrající Rumuni se smečkou bernardýnů. Zodpovědné úřady řešily záležitost měsíc a už dokonce chystaly pokutu. Chovatele nakonec nikdo nepotrestal, protože...

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tereza Pulgretová

Štítky Brno, psi, bernardýni, MP Brno, zvířata, veterináři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan Počta

V Brně na veřejnosti nemusí pes mít košík a být na vodítku. To u Nás tedy ano

Úterý, 31. října 2023, 06:09Odpovědět

leo podstanický

V Brně sa znovu poflakují bernardýni s osobami tmavší pleti. Nedá se s tím nic dělat protože zavýjejí a vyjí.

Sobota, 28. října 2023, 17:00Odpovědět

leo podstanický

Rumuni doma.

Sobota, 28. října 2023, 14:41Odpovědět

leo podstanický

snad moc nekoušou

Pátek, 27. října 2023, 10:57Odpovědět

Baron Kocharovski

ti rumuni? na to bych vůbec nesázel!

Pátek, 27. října 2023, 21:44Odpovědět

leo podstanický

snad me psy

Sobota, 28. října 2023, 08:21Odpovědět

leo podstanický

nebo taky ne

Sobota, 28. října 2023, 08:21Odpovědět

Hana Nekvindová

Všechno jde jen když se chce

Pátek, 27. října 2023, 10:35Odpovědět

Diskutér T.

Ta harmonika se nedá poslouchat a do toho ještě kvílící hladovej pes - moderní pop - music v podchodě - Lopatu místo harmošky a pes může tahat vozík se smetím!!!

Středa, 25. října 2023, 05:52Odpovědět

leo podstanický

Kultura, multumesc.

Úterý, 24. října 2023, 17:40Odpovědět

Martin Vaněk

Tady vidíte, v jakém absurdistánu žijeme...

Neděle, 22. října 2023, 15:35Odpovědět

Petr Štěpánek

Tak změňte vyhlášku !

Sobota, 21. října 2023, 19:49Odpovědět

Baron Kocharovski

NEDAJÍ SE VYHNAT?! :-OOO takže: 1) mají povolení k muzicírování? 2) odvádí daně za muzicírování? 3) povolení nemají a daně neplatí, takže jen obtěžují hlukem? pokuta a zákaz pobytu?! 4) zvířata celý den sedí na dlažbě, asfaltu, betonu..., týrání zvířat je v česku povoleno?! 5) zákaz pobytu ve městě už se neuděluje?! vyhnal bych je za 5 minut a byli by šťastní, že bych je nechal odejít po svých! prostřelená kolena i kotníky, by vykonaly svoje! zvířata raději do útulků, kde se o ně postarají a snad najdou i ZODPOVĚDNÉ majitele. stát ze sebe nechá dělat "vola" a blbí daňoví poplatníci to NEDOBROVOLNĚ ještě platí, ale PŘÍŽIVNÍCI se všem veřejně jen vysmívají a zvířata celý život trpí! :-((( něco je hodně špatně v tom demokratickém česku! :-(((

Sobota, 21. října 2023, 13:15Odpovědět

Jiří Velešík

No jo , já nic já muzikant !

Pátek, 20. října 2023, 15:49Odpovědět

V Brně se opět poflakují Rumuni s bernardýny. Vyhnat se je nedá, protože jsou muzikanti  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.