Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Posaďte se na nádraží, lákají v Brně cestující pod nové přístřešky

Jízdu městskou hromadnou dopravu lidem v centru jihomoravské metropole zpříjemňují nové stříšky zastávek. Na hlavním nádraží dělníci vyměnili staré a dosluhující přístřešky za větší a modernější, další desítky dodělají ve středu města do konce listopadu. Na sedmnácti zastaveních vyrostou ocelové objekty zcela nově.

Cestující na brněnském hlavním nádraží využívají nové zastávky tramvají. Prostornější přístřešky nahradily zastaralé objekty, které už neodpovídaly současným standardům. Stavba tak odstartovala projekt městské části Brno-střed, při kterém pracovníci sjednotí vzhled 88 zastavení veřejné dopravy.

„Přístřešky už byly značně opotřebené a zničené, proto je nutná jejich obnova. Některé měly až pětadvacet let. Místa, jako je například prostor u vlakového nádraží, navíc dostávají opravdu zabrat,“ vysvětlila pro Drbnu mluvčí městské části Brno-střed Kateřina Dobešová.

V Brně zatraktivnili nádraží. Město omezilo dopravu a lidem koupilo nové lavičky

Atraktivnější a klidnější je okolí brněnského hlavního nádraží, kde po téměř čtvrt roce s předstihem skončily stavební práce. Město v lokalitě železničního uzlu omezilo dopravu a zvýhodnilo chodce, kteří si užívají více prostoru i nového mobiliáře.

Posezení v úkrytu

Osmnáct čekáren navíc bude v lokalitách, kde se nikdy předtím nenacházely. Vedení radnice reagovalo na podněty lidí, a střechy navrhlo tam, kde podle cestujících chyběly. Jedna z takových zastávek se nachází například u železničního viaduktu, kde staví trolejbusy číslo 31 a 33. I tam už podle Dobešové dělníci dokončují stavební práce.

Jde to rychle, čekárny rostou jako houby po dešti. Vypadá to, že na konci listopadu bude hotové vše,“ dodala. Poprvé se s posezením pod stříškou lidé potkají také na Lipové, Pionýrské, Úvoze, Zvonařce, Pisárecké nebo u Anthroposu.

Schovají víc lidí

Po obnově budou mít zastávky jednotný vzhled, kterým zapadnou do architektonické podoby městské zástavby. Kovové konstrukce kombinované se sklem tak nenaruší ráz památkové rezervace. Objekty budou vyrobené z oceli, boky, zadní části a střechu vyplňuje kalené bezpečností sklo se sítotiskem pro slabozraké. Vršek pokryje speciální zatemňovací folie s ochranou proti UV záření, přímému osvětlení a vysokým teplotám.

„Přinesou i zlepšení viditelnosti přijíždějících spojů, protože reklamní vitríny nebudou umístěny v čele. Dojde také ke zvětšení kapacity čekáren všude tam, kde je to potřeba,“ doplnila. Za projekt navíc město nezaplatí ani korunu. Společnost, která se stará o celou zakázku i následný provoz, čekárny vybuduje zadarmo. Za to má právo na nich umisťovat inzerci, která ale městské části vynese ekoncesní poplatek ve výši minimálně čtyř milionů korun ročně.

Nové lavičky na nádraží vybízí k alkoholovým dýchánkům, všímají si v Brně

Prostor před brněnským hlavním železničním uzlem se po nedávné rekonstrukci nedávno proměnil v pěší zónu. Změny si pochvalují i lidé holdující alkoholu, kteří využívají nové lavičky k posezení i jako vítaný úkryt před sluncem. Pomyslné vidle do...

Alkoholové dýchánky 

Problém, jenž nové přístřešky nevyřeší a v metropoli dál přetrvává, jsou bezdomovci, kteří si ze zastávek často dělají útočiště. S výjevy, kdy na lavičkách v čekárnách pospávají opilci, se Brňané hojně setkávají například právě v okolí vlakového nádraží.

„Funguje tam nonstop úklidová služba, jež se nedostatky snaží řešit. Zároveň se v lokalitě pohybují posílené hlídky městské policie. Pokud lidé ale prostředí vyloženě neznečišťují nebo nepáchají jiné přestupky, tak to nejsme v podstatě nijak schopni řešit,“ okomentovala.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tereza Pulgretová, MČ Brno-střed

Štítky Brno, zastávky, doprava, tramvaje, novinka, stavba, přístřešky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

KRÁSNÝ PRÁCE - OBDIVOVAL JSEM PRACOVNÍKY, JAK V TOM HORKU SE NADŘELI. BERME TO I Z TÉTO STRANY - A JE TO PRO LIDI, TAK CO JE TO TU ZA NADÁVKY???

Úterý, 12. září 2023, 18:33Odpovědět

Otakar Nos

Jak psala pani, nocleharna pro fetky a opilce, prochazel jsem a 70% obsazene spicim bezdakem a ukrajincem peklo

Úterý, 12. září 2023, 11:19Odpovědět

Oldrich Slezak

Rozumím tomu že je potřeba umístit reklamu aby se vydělávalo. Ale proč se ta reklama dává na boční stranu ve směru jízdy? To nikomu nedošlo že to brání ve výhledu zda se blíží požadovaný spoj v zastávce na znamení? Proč se raději reklamou nezadělá celá zadní stěna kam praží slunce na záda? A skleněná střecha? To aby si cestující užil sluníčko? ???? Chtělo by to občas myslet než se něco postaví ????

Úterý, 12. září 2023, 10:25Odpovědět

Štěpán Boráň

Pane Oldřichu, vy jste opravdu negramot. Na boční levé straně, kudy koukáte, jestli nejede vás spoj reklama právě nebude. Četl jste vůbec článek? Skleněná střecha, která se sama zatemňuje podle potřeby. To znamená, že na vás sluníčko svítit nebude. Chtělo by to občas přečíst článek, než ho naštvaně okomentuju

Úterý, 12. září 2023, 14:14Odpovědět

Posaďte se na nádraží, lákají v Brně cestující pod nové přístřešky  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.