Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Českou televizi povede šéf brněnského studia Souček

Novým generálním ředitelem České televize byl dnes ve třetím kole zvolen ředitel brněnského studia ČT Jan Souček. S jedenácti získanými hlasy porazil dosavadního šéfa ČT Petra Dvořáka. Výsledky vyhlásil předseda volební komise Ladislav Mrklas. Souček se funkce ujme 1. října, kdy Dvořákovi vyprší druhé funkční období. Mandát je šestiletý. Veřejnoprávní televize hospodaří zhruba ze sedmimiliardovým rozpočtem.

Už v prvním kole volby vypadli krizový manažer Pavel Hřídel, kreativní producent ČT Jan Štern a bývalý šéf Primy Martin Konrád. Souček by chtěl po nástupu do funkce začít pracovat na vytvoření veřejnoprávní digitální zpravodajské platformy, na které by se podílela ČT, Český rozhlas a Česká tisková kancelář. Mohla by vzniknout v roce 2025. Platforma podle něj vznikne i bez účasti dalších veřejnoprávních firem.

„Je celá řada úkolů, které nevznikly tím, že je televize doteď dělala špatně, ale technologický vývoj i události, které jdou kolem nás, mění požadavky toho, co společnost dneska od médií veřejné služby čeká. A to je mimo jiné ta digitální agenda," řekl novinářům po svém zvolení.

Souček působí jako ředitel brněnského studia ČT od roku 2014. Vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity 1997, poté dva roky působil i jako advokátní koncipient, většinu kariéry ale spojil s médii. V České televizi začínal jako moderátor Dobrého rána z Brna, byl také šéfdramaturgem brněnského Centra zábavné tvorby.

Řešení financování i zahraniční tvorba

ČT podle Součka stojí před potřebou vyřešení financování, ale není přesvědčený o tom, že potřebuje jen více peněz na výrobu obsahu, ale měla by vyřešit efektivitu činností a zvážit jejich případný outsourcing. V organizační struktuře Souček počítá s redukcí první úrovně managementu o dvacet procent. Personální otázky chce řešit ještě před nástupem do funkce. Chce také nastartovat novou úroveň komunikace nejen uvnitř televize, ale i s radou a s politickou reprezentací.

Jedním z prvních kroků má podle něj být zjištění detailů o chystané smlouvě ČT s on-line platformou Voyo o prodeji jejího chystaného obsahu. Podle Součka informace o chystané smlouvě nezazněla na žádné z porad programové rady.

Má v plánu odstranit některé duplicitně vytvářené pořady nebo prosadit větší zastoupení zahraniční tvorby v hlavním vysílacím čase. Celkový podíl české a zahraniční tvorby měnit nehodlá. Rád by zahájil debatu o tom, zda ČT v době úspor musí nakupovat drahá sportovní práva na úkor vlastní tvorby. V regionech chce změnit kompetence jednotlivých studií. „Já bych rychle rád dosáhl přerozdělení agendy mezi jednotlivými mutacemi regionálního zpravodajství České televize. Týká se to především Svitavska, Žďárska, Třebíčska, protože to jsou oblasti, které i historicky mají mnohem blíž k těm moravským krajům a dnešní zařazení do regionálních mutací odbavovaných z Hradce, Ústí nebo Plzně mi přijdou nelogické. A určitě hned zahájíme práce na té nové digitální platformě," dodal.

Překvapení, říká odborník

Podle mediálního odborníka Jana Potůčka je výsledek volby velkým překvapením. „Finálová dvojice se dala předpokládat, Petr Dvořák i Jan Souček měli o poznání kvalitnější projekty i projev před Radou ČT než zbytek finalistů. Myslím si, že nakonec u radních převládl názor, že po 12 letech by byla vhodná změna. Očekával jsem spíše pat a opakování volby letos na podzim," řekl ČTK.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv redakce

Štítky ČR, média, televize, Česká televize, rada, personální

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

jo, jo, vedení čt - teplomil vedle teplomila (a v čele se součkem). pak se nedivte, jak to v čet vypadá. klucííí mají čas jen na sebe! :-(((

Úterý, 3. října 2023, 21:04Odpovědět

Českou televizi povede šéf brněnského studia Souček  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.