Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Při tragickém požáru v Brně zemřelo osm lidí. Hořely stavební buňky

, aktualizováno 4. května 2023, 11:20

Osm lidí zahynulo při nočním požáru obytných stavebních buněk v Plotní ulici v Brně. "Jejich totožnost budeme zjišťovat, nabízí se, že šlo o lidi bez domova," řekl policejní mluvčí Pavel Šváb. Požár vypukl po 2:00 ráno, hasiči jej zlikvidovali před 7:00. V současnosti dějiště tragédie ohledávají policisté a hasiči. Lokalita je oblíbeným místem lidí bez domova, lze v ní najít mnoho zákoutí a prostor, o které se nikdo nestará.

Policejní mluvčí upřesnil, že šlo o soustavu 12 obytných stavebních buněk. Kolem 11:00 se tam stále pohybovali policisté s hasiči, kteří místo tragédie ohledávají. Požářiště zůstává obehnané páskami, nelze projít kolem po chodníku, samotné takzvané unimobuňky jsou zakryté. Někteří kolemjdoucí se ptali zůstávajících novinářů, co se na místě stalo. O úmrtí osmi lidí se dozvěděli od žurnalistů. Těch bylo na místě několik, včetně médií ze Slovenska.

„Požár jsme měli ohlášený krátce před 2:30, na místě byla první jednotka během šesti minut, po příjezdu na místo už byl objekt v plamenech v podstatě kompletně, takže jsme k likvidaci nasadili čtyři vodní proudy. V požářišti jsme postupně našli osm těl. Příčina vzniku požáru se vyšetřuje ve spolupráci s policií, stejně jako vzniklá škoda. Kromě souboru unimobuněk byly poškozeny i čtyři zaparkované vozy kolem objektu," řekl na místě mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Hasební práce skončily podle něj kolem 7:00, plynule na ně navázalo vyšetřování příčin tragédie.

Nepoužívané stavební buňky

Aktuálně probíhá ohledání místa tragédie, na místě máme i psovody se psy, kteří jsou cvičeni na vyhledávání akcelerantu (hoření)," řekl mluvčí Šváb. Nedokázal odhadnout, jak dlouho ohledání potrvá.

„Na místo jsme vyslali tři prostředky včetně inspektora provozu, na místě ale nebyl nikdo, komu bychom mohli pomoci," uvedla mluvčí záchranářů Michaela Bothová.

Z fotografií na mapových portálech vyplývá, že šlo o nepoužívané stavební buňky, které na místě zůstávaly dlouho. Byly obrostlé zelení a částečně zakryté plachtou. Do budoucna se má lokalita podle brněnského magistrátu proměnit, v plánu je tam výstavba Jižní čtvrti, a to v souvislosti s novým vlakovým nádražím.

Tragédie, říkají politici

Před třemi lety se opodál stala obdobná tragédie, při požáru železničního vagonu tam uhořeli čtyři lidé. Vagon plný odpadu zřejmě sloužil jako noclehárna bezdomovců. Příčinou byla pravděpodobně nedbalost při používání topidla.

„Je mi velmi líto všech, kteří dnes v noci zahynuli při tragickém požáru v Brně. Upřímnou soustrast všem příbuzným a blízkým," uvedl k tragédii na twitteru premiér Petr Fiala (ODS). „Příčiny toho, co se stalo, se vyšetřují, v každém případě je to obrovská lidská tragédie, která nemůže nikoho nechat lhostejným. A velký dík patří hasičům, kteří statečně bojovali s plameny," uvedla rovněž na twitteru primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS).

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky ČR, požár, úmrtí, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

to: Lenka Kuchařová -
jasně, že mezi BRIKETAMA nejsou bezdomovci! čím víc jich žije pod jednou střechou, tím vyšší dávky (na bydlení) 50ti členná "rodina" inkasuje! a pokud je někdo z nich ležák a nebo bez hlavy, ještě lepší, dávky opět vzrostou! (a když je to ležák bez hlavy - ani to není překážkou - pro invalidní důchod se vydá někdo další)! :-D

Pátek, 5. května 2023, 11:28Odpovědět

Lenka Kuchařová

Je zajímavé,že mezi bezdomovci NIKDY neuvidíte členy romského etnika.Ti dostávají drahé byty v centru Brna zcela gratis a k tomu nemalé dotace na nájmy a nespočet dalších soc. dávek,o kterých si řádně pracující člověk může jenom nechat zdát.

Čtvrtek, 4. května 2023, 23:24Odpovědět

Při tragickém požáru v Brně zemřelo osm lidí. Hořely stavební buňky  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.