Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vodohospodáři na Brněnské přehradě nasadí proti sinicím nové aerační věže

Brno chce dát 20 milionů korun na postupnou náhradu pěti aeračních věží na Brněnské přehradě za destratifikační, neboli promíchávací. Cílem je zlepšit vodu v přehradě a udržet ji, aby se v ní dalo koupat, řekl primátorčin náměstek Jaroslav Suchý (KDU-ČSL).

Kromě výměny pěti věží přibude šestá. Podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře tak bude na přehradě 21 věží. Na přehradě je nyní 20 věží, z toho je pět aeračních a 15 promíchávacích. „Nahrazeno bude pět aeračních věží destratifikačními a jedna věž přibude nově. Promíchávání vodního sloupce se ukazuje jako efektivnější opatření, které zabraňuje vrstvení teplot vody, a tím snižuje předpoklad výskytu sinic," uvedl Chmelař.

Bez promíchání vodního sloupce bývá podle něj u dna voda velmi chladná a u hladiny naopak nejteplejší. Běžný rozdíl teploty mezi hladinou a dnem bývá až deset stupňů Celsia, při používání destratifikačního systému tento rozdíl klesá na hodnoty kolem dvou až tří stupňů.

V přehradě byla v minulosti špatná voda. Po jejím vyčištění za stovky milionů korun se v ní od roku 2010 dá koupat. V roce 2018 ale kvůli špatné kvalitě museli hygienici opět zakázat koupání, poté se opět kvalita zlepšila. Každé léto pak hygienici i Povodí Moravy kvalitu vody sledují. Čím je větší teplo, tím horší kvalita vody je. „Pokud chceme přehradu, kde by se v ní dalo koupat, nemáme jinou možnost," poznamenal k výměnám věží Suchý, podle něhžo má město smlouvu s Povodím Moravy i Jihomoravským krajem, který by měl na věc také přispět.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Přehrada, Brněnská, Bystrc, Povodí Moravy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodohospodáři na Brněnské přehradě nasadí proti sinicím nové aerační věže  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.