Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Česku loni obžalovali za schvalování ruské agrese na Ukrajině nejméně šest lidí

Státní zástupci v souvislosti se schvalováním ruské agrese na Ukrajině podle evidence Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) loni obžalovali nejméně šest lidí, z toho zatím v pěti případech soudy rozhodly o potrestání. Oznámil to mluvčí státního zastupitelství Petr Malý. Uvedl ale, že do evidence se může promítnout prodleva oproti reálnému stavu. Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž už loni v únoru upozornil, že veřejná prohlášení na demonstracích i sociálních sítích, která schvalují útok Ruska na Ukrajinu nebo vyjadřují podporu vedení Ruska, mohou být posuzována jako trestný čin, za který hrozí až tříleté vězení.

NSZ v souvislosti se schvalováním ruské agrese na Ukrajině eviduje trestný čin kvalifikovaný podle § 405 trestního zákoníku, tedy popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy, u šesti obžalob. Z toho jedna je podaná a pět lidí soudy nepravomocně potrestaly. Z nich tři soudy potrestaly ve zkráceném řízení trestním příkazem, šlo o odnětí svobody na jeden rok s podmíněným odkladem na dva roky, odnětí svobody na osm měsíců s podmíněným odkladem na dva roky a 200 hodin obecně prospěšných prací. Ve dvou případech pak zazněl nepravomocný rozsudek, a to vyhoštění na čtyři roky a peněžitý trest pětačtyřicet tisíc korun.

„Celkem tedy podle našich informací státní zástupci obžalovali nejméně šest osob za výše uvedený trestný čin (§ 405), v některých případech ještě v souběhu s právní kvalifikací podle § 365 trestního zákoníku - schvalování trestného činu. Jde v podstatě o podobnou kvalifikaci. Ustanovení § 405 má specifičtější skutkovou podstatu," uvedl Malý.

Upozornil, že v evidenci NSZ se ale může promítnout určitá prodleva oproti reálnému stavu. „Informace nám kolegové a kolegyně vykazují s určitým časovým odstupem," uvedl mluvčí.

Loni koncem listopadu server iROZHLAS.cz uvedl, že ze schvalování a podpory ruské invaze na Ukrajinu česká policie obvinila zatím devětačtyřicet lidí a celkem eviduje šestaosmdesát takových případů. Na konci prosince Česká televize informovala, že pravomocný trest obecně prospěšných prací dostal od Obvodního soudu pro Prahu 9 muž, který schvaloval ruskou agresi na Ukrajině na sociální síti. Trestním příkazem byl uznán vinným z popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Twitter/ Володимир Зеленський

Štítky ČR, Rusko, Ukrajina, kriminalita, boje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Luboš Pacik

Co vlastně ti lidé řekli či napsali? Zrovna včera byla na ukrajině velká sláva, oslavovaly se narozeniny pana Bandery, no...Polákům se to ani trochu nelíbilo, Němci a Češi také měli jakési připomínky. Je velice lehké odsoudit někoho za jiný názor, když na něho nalehne moc momentální vlády. Jak řekl Galileo Galilei....A přece se točí.

Středa, 4. ledna 2023, 10:08Odpovědět

V Česku loni obžalovali za schvalování ruské agrese na Ukrajině nejméně šest lidí  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.