Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Za vjezd do centra si zaplatíte, hrozí Brno šoférům náklaďáků

Brněnské radnici došla trpělivost s náklaďáky, které jezdí po centru a ničí povrchy ulic. Od září chce proto magistrát zpoplatnit vjezd do historického jádra autům nad 3,5 tuny, mezi něž patří například vozidla stavby, zásobování nebo popeláři.

Nová pravidla se vztahují na oblast vymezenou ulicemi Husova, Nádražní, Koliště a Moravské náměstí. Šoféři tam jezdí v současné době bez omezení, pokud mají oprávnění k vjezdu. Doposud bylo zdarma, nově se za něj bude platit podle váhy auta a období trvání oprávnění.

Město v současné době eviduje zhruba 200 vydaných dlouhodobých vjezdových oprávnění pro nadrozměrná vozidla. Nejčastěji povolenku vlastní řidiči aut městských firem, která se starají o svoz odpadů nebo zásobování.

Zpoplatněním vjezdu chceme omezit jejich pohyb tak, aby nedocházelo zbytečně k dalšímu poškozování už tak špatného stavu vozovky v centru města. Pro získání povolení k vjezdu do centra bude nadále nutné prokázat důvod vjezdu a doložit potřebné doklady,“ popsal radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl (ODS).

Poplatek za oprávnění se vztahuje vždy ke konkrétní registrační značce a auto. Platit se bude podle hmotnosti vozidla a délky platnosti oprávnění. Vozidla 3,5–7,5 tuny zaplatí 3 tisíce korun za měsíční, 18 tisíc korun za půlroční a 36 tisíc korun za roční oprávnění. Auta s hmotností 7,5–17 tun vyjde měsíční oprávnění na 6 tisíc korun, půlroční na 36 tisíc korun a roční na 73 tisíc korun. U vozidel nad 17 tun lze koupit jen roční oprávnění za 73 tisíc korun,“ nastínila Anna Dudková z tiskového oddělení magistrátu. 

Podle šéfa brněnské dopravy na povolenky řidičů dohlédne kamerový systém, který je v současné době již v plném provozu. Potvrzující razítko dá radnice motoristům jen na předem schválenou trasu. Vybrané peníze pak mají jít do Fondu mobility. 

Město v současné době pracuje na tvorbě vyhlášky. Posoudit se musí například rizika nebo možné výjimky v systému. Pokud vše půjde podle plánu, začnou nové regule platit od září tohoto roku.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Brno, Doprava, Vjezd, Pokut, Glacis, Moravské náměstí, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Dvořák

V pondělí jsem šel od tramvaje ze zastávky na roku Pekařské na matriku na ul. Dominikánská. Jsou tam kočičí hlavy, takové ty modernější, ale to by se člověk přerazil. Od aut jsou šutry vyklechtané, že mají přesah, troufnu si odhadnout, klidně 10 cm. Podobná situace je kolem nám. Svobody. Stoupnete na kachličku a máte dojem, že jste na ujíždějícím skeatu.

Čtvrtek, 11. března 2021, 02:44Odpovědět

Za vjezd do centra si zaplatíte, hrozí Brno šoférům náklaďáků  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.