Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Dopravu v Brně a jižní Moravě ochromila ledovka a sníh

, aktualizováno 8. února 2021, 15:50

V Brně a na dalších místech v Jihomoravském kraji od neděle komplikuje dopravu sníh a kluzká vozovka. Zpoždění nabírají spoje MHD či vlaky. Problémy mají také řidiči. 

Velké problémy hlásí především brněnská MHD. Dopravní podnik města Brna (DPMB) již včera přijal mimořádná opatření. Pracovníci od neděle ošetřují trolejové vedení nemrznoucími směsi nebo vyhřívají výhybky. I tak se doprava na některých místech v Brně na čas ráno zastavila. Zpoždění hlásili pracovníci dispečinku na takřka všech tramvajových a trolejbusových linkách. Aktuální informace najdou lidé na facebookových stránkách DPMB aktuálně, kde dispečeři pravidelně informují o aktuálním zpoždění všech spojů.

Nevyjely vlaky 

Velké problémy jsou i na dalších místech jižní Moravy. Dispečeři z Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje (IDS JMK) například ráno před šestou hodinou oznámili, že z důvodu silné námrazy trakčního vedení se zastavil provoz mezi stanicemi Židlochovice – Hrušovany u Brna. Dopravu zajišťuje náhradní autobusová doprava. Spoje nejezdí ani na Znojemsku v úseku Olbramkostel – Šumná, kde spadly na koleje stromy. Cestující využívají náhradní autobusové linky. 

Z důvodu nepříznivého počasí, sněhu, ledovky a neošetřených komunikací dochází ke zpoždění autobusových i vlakových linek IDS JMK. Zpoždění se pohybuje v rozsahu cca 10 – 20 minut, místy i více. Aktuální polohy vozidel zjistíte přes Aplikaci POSEIDON nebo na info-lince 5 4317 4317,“ informovali dispečeři na stránkách IDS JMK. 

Desítky nehod, silničáři ve střehu

Situaci také od víkendu bedlivě monitorují hasiči či policisté, kteří jen včera vyjížděli ke zhruba šedesáti dopravním nehodám. Dnes řešili zhruba třicet událostí. Většina z nich byla bez zranění a jen s malou škodou. Vážnější událost zatím neřešili. Problémy jsou zejména ve vyšších polohách a na silnicích nižších tříd. Potíže evidují také ve městech. Například v Brně povolaly Brněnské komunikace již o víkendu do akce všech 21 posypových vozů. 

Výjezd, který začínal ve 21:45, neustále průběžně pokračuje a s ohledem na nepříznivé klimatické podmínky bude pokračovat i nadále,“ uvedl ČTK provozní ředitel Brněnských komunikací Jan Klištinec. Silničáři zatím ve městě použili 420 tun posypového materiálu a plužili 750 kilometrů vozovek.

Upozornění vydalo také Ředitelství silnic a dálnic ČR, které apeluje na motoristy, aby po dálnicích a silnicích I. tříd v Jihomoravském kraji jeli se zvýšenou opatrností. Většina vozovek je mokrá a po chemickém ošetření.

Problémy chodců

Pořádně na pilno měli také záchranáři. Do včerejší 20. hodiny uskutečnili 247 výjezdů, z toho 52 z nich byla kvůli zraněním způsobeným kluzkým povrchem. Z důvodu námrazy se například v Brně včera uzavřel areál hradu Špilberk. 

Dopravní nehody, ke kterým jsme vysílali posádky, se obešly bez vážných zranění. Také úrazy chodců na náledí byly většinou lehčího charakteru. Nejčastěji se jednalo o fraktury dolních končetin, lehká zranění ramene, horní končetiny nebo hlavy. Pacienty jsme po ošetření transportovali na chirurgické ambulance, nejčastěji do brněnských zdravotnických zařízení, Nemocnice Znojmo a Nemocnice Ivančice,“ uvedli záchranáři. 

Podle mluvčí Fakultní nemocnice u sv. Anny Dany Lipovské ošetřili lékaři nejvíce pacientů o víkendu. Dnešek byl klidnější. 

Nejvíce úrazů bylo o víkendu, kdy 15 lidí převzala do Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně rychlá záchranná služba. Většina byla ošetřena ambulantně, tři lidé byli operováni a hospitalizováni (2x zlomenina krčku, 1x zlomenina kotníku),“ uvedla Lipovská

Lidé bez proudu 

Zhruba 420 domácností na jihu Moravy zůstalo kvůli mrazům bez elektřiny. Podle Romana Šperňáka z energetické společnosti E–ON se to týkalo jižní části Brněnska. Poruchy na linkách vysokého napětí způsobila hlavně silná námraza na vodičích, která je zatížila a strhla. Komplikace pak způsobovaly energetikům také popadané stromy. Ráno bylo bez proudu v Jihomoravském kraji více než 13 tisíc domácností, před polednem pak něco málo přes šest tisíc. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS JMK,

Štítky Doprava, Brno, MHD, Komplikace, Hasiči, Policie, Záchranáři, Silničáři, Jihomoravský kraj, Dopravní podnik města Brna, úraz, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje, Nemocnice Znojmo, Ředitelství silnic a dálnic, Ne

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Hoření

Jenom ten, kdo se dovede přizpůsobit zimním podmínkám, nemá s tím potom problém.

Pondělí, 8. února 2021, 11:11Odpovědět

Dopravu v Brně a jižní Moravě ochromila ledovka a sníh  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.