Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Strážníci na jižní Moravě dostanou speciální pomocníky. Pošlou je za notorickými potížisty

Větší klid a bezpečí v ulicích si přejí ve Znojmě. Aby na náročnou práci nebyli tamní strážníci sami, pořídí jim město nové asistenty. Trojice hlídačů zákona zkontroluje hlavně rizikové oblasti, jako jsou hřiště nebo parky a postará se o skupinky lidí, se kterými často bývají potíže. Jejich hlavním úkolem bude konfliktům předcházet.

Hlídky znojemské městské policie se radují, od začátku října jim ubyde práce. Na chování obyvatel totiž dohlédne až tříčlenný tým takzvaných asistentů prevence kriminality. Ti sice strážníky nenahradí, ale protiprávní jednání dopředu zabrání. A pokud vytuší jakékoliv potíže, informují povolanější kolegy.

Radnice počítá s tím, že nové posily dohlédnou hlavně na problémové lokality, jako je park v centru města, dětská hřiště nebo jiná vytížená místa například na sídlištích nebo nádraží.

S nepřizpůsobivými boj nevzdáme, hlásí Znojmo po rozhodnutí Ústavního soudu

Rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS), který tento týden zrušil část zákona o bezdoplatkových zónách, nadzvedlo ze židle představitele mnohých měst v Česku. Silná kritika se ozývá také z jihomoravského Znojmo, jež chtělo sporné opatření zavést v...

„Se situací v dané oblasti budou dobře obeznámeni, takže budou mít přehled o výskytu potenciálně rizikových skupin osob, a budou tak moct rychle reagovat, případně přivolat hlídku,“ vysvětlila postup starostka města Znojma Ivana Solařová (ANO). Problémovým jedincům se ale nejdřív pokusí vysvětlit, jaké může mít páchání přestupků následky. Mimo to také dohlédnou na dodržování čistoty na veřejném prostranství, pohlídají majetek a zklidní jakékoliv nadměrně hlučné projevy.  

Boj pokračuje

Okresní město na jižní Moravě řeší nárůst problémů s nepřizpůsobivými občany od roku 2021. Tehdy se do oblíbené turistické destinace nedaleko rakouských hranic přestěhovalo několik romských rodin ze Slovenska, severu Čech i Brna. Podle místních stáli za mnohými přestupky, jako je znečišťování okolí nebo fyzické napadení osob. 

Bezpečnost v centru vedení radnice intenzivně řešilo už loni, kdy do Středního a Dolního parku namontovalo tři nové kamery. Do terénu také vyslalo smíšené hlídky tvořené strážníky a policisty. Právě městské policii se nyní podle Solařové díky preventistům částečně uleví a budou se moct soustředit na jiné úkoly. Asistenti prevence kriminality v sociálně vyloučených lokalitách už několik let pomáhají také v Hodoníně nebo Břeclavi.


Foto: Městská policie Hodonín

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Znojmo

Štítky Znojmo, krimi, strážníci, kriminalita, park, Jihomoravský kraj, Hodonín, Břeclav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strážníci na jižní Moravě dostanou speciální pomocníky. Pošlou je za notorickými potížisty  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.