Počasí dnes18 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Ve Vyškově přibude u Lulečského potoka další mokřad i soustava tůní. Zeleň by měla pomoci s udržením vody

Ve Vyškově přibude u Lulečského potoka další mokřad a také soustava tůní, město chce zvýšit schopnost území zadržovat vodu a vytvořit nový biotop pro živočichy a rostliny. Město o tom informovalo na svém webu. V lokalitě mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem už jeden biotop vznikl předloni.

V lokalitě označené Mokřad Padělky 2 v biokoridoru u potoka město zamýšlí zbudování mokřadu na pozemcích o výměře zhruba 12 tisíc metrů čtverečních. Samotný mokřad po jedné straně vodního toku by měl mít rozlohu téměř tři čtvrtě hektaru, u druhého břehu je v plánu soustava tůní.

„Plochy částečně slouží k zemědělské výrobě, z větší části jsou ovšem neobhospodařovatelné z důvodu zamokření. V suchých obdobích, se kterými nejen Vyškovsko bojuje, vyvstává potřeba akumulace srážkových vod v co největším měřítku. Obzvlášť v pramenných oblastech, jakou náš region je. Stejně jako v předloňském případě bychom výstavbou dalšího mokřadu zvýšili retenční schopnost území a vytvořili důležitý biotop pro existenci řady živočichů a rostlin," uvedl vyškovský místostarosta Josef Kachlík (STAN).

V uplynulých letech se městu na velké zelené projekty dařilo získávat dotační peníze. „Půjdeme stejnou cestou, znovu se pokusíme o získání peněz. Podíl města by tak opět vyplynul z výše přiznané dotace. Podpora může dosahovat až 100 procent, i když některá kritéria se změnila. Každopádně celkově se mají náklady pohybovat okolo čtyř milionů korun," vyčíslil místostarosta.

Vyškované mohli obdivovat množství rostlin či sledovat řadu vodních a mokřadních živočichů mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem poprvé na konci předloňského léta. Zbudování nového mokřadu je v plánu příští rok.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Vyškov

Štítky Vyškov, příroda, zeleň, mokřad, biotop

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Vyškově přibude u Lulečského potoka další mokřad i soustava tůní. Zeleň by měla pomoci s udržením vody  |  Vyškovsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.