Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vyškov chystá v centru města změny. Omezí dopravu a chystá parkovací dům

Velké plány se urodily ve Vyškově, který plánuje přestavbu Dobrovského ulice v centru města. Po změnách podle radnice ubude aut, vytvoří se více místa pro chodce nebo vznikne parkovací dům pro stovky aut. Nápady radních se dotknou ale také dalších ulic.

Dobrovského ulice má na šířku čtrnáct metrů a z obou stran ji lemují stávající objekty včetně obchodů. Ulice s Masarykovým náměstí propojuje dvě ulice a jedním průchodem, kdy všechny trasy jsou pouze pro pěší. Nyní se počítá s úpravou, jež ještě více omezí dopravu. K záměru chystá radnice projekt.

„Chceme z ulice vytvořit estetický prostor a opravdovou tvář města, podpoříme tím fungování obchodů a služeb, a tím zvýšíme i ekonomickou hodnotu lokality. Prostor s množstvím nové zeleně má sloužit zejména pohybu a pobytu chodců,“ popsal vyškovský starosta Karel Jurka (ODS), podle nějž se chystá i výšková úprava ulici. Přinést to má, že většina podniků získá vstup v úrovni terénu.

Pro bezpečnější a plynulejší pěší propojení Dobrovského ulice a Masarykova náměstí se zámkem a zámeckou zahradou je v plánu rovněž nový přechod pro chodce přes frekventovanou krajskou silnici. Vznikne směrem k Radnické ulici. V blízkosti se pak počítá s vybudováním parkovacího domu. „Dům je navržený na místě stávajícího parkoviště za budovou krajské hygienické stanice. V případě kapacity počítáme s několika stovkami míst. I když je samotný parkovací dům předmětem jiného projektu, v investičním záměru v případě Dobrovského ulice s ním samozřejmě počítáme,“ sdělil místostarosta Roman Celý (KDU-ČSL).

Pověřený projektant dostal od zástupců Vyškova také za úkol, aby se vypořádal se situací v Zámecké ulici. Tam město touží po klidové zóně s parkovou zelení. „Lokalita je neutěšená. U oválného prostoru mezi obchody, stávajícím parkovištěm a synagogou stojí auta, pohybuje se tam spousta chodců. Prostor navrhujeme coby klidový s větším množstvím zeleně. Poslouží primárně coby jeden z bezpečných pěších přístupů na hlavní náměstí,“ dodal místostarosta Vyškova Josef Kachlík (STAN).

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Vyškov

Štítky Vyškov, Chodci, Investice, Projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyškov chystá v centru města změny. Omezí dopravu a chystá parkovací dům  |  Vyškovsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.