Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zámek Račice se změní na hotel. Přestavba začne příští rok

Přestavba zámku v Račicích na Vyškovsku na wellness hotel by mohla začít v roce 2019. Vyžádá si 80 až 100 milionů korun a hotova by měla být do roku 2021, uvedl za společnost e-Finance Miroslav Pala. Firma loni nevyužitý zámek koupila od Jihomoravského kraje zhruba za 27 milionů, v předzámčí poté otevřela ubytovnu.

„V současné době probíhá stavebně-historický průzkum. Nechali jsme si udělat několik studií a řešíme optimální variantu, která by byla funkční a zároveň vyhověla památkářům," uvedl Pala. Hotel chce firma podle něj již v roce 2021 otevřít.

Na zámku jsou především bývalé učebny a kanceláře. Místo nich by měly vzniknout pokoje pro hosty s celkovou kapacitou do 150 lůžek, konferenční místnosti a relaxační část.

Firma počítá i se saunou a bazény, také s multifunkčním sportovištěm. Společnost už loni opravila předzámčí, kde v létě otevřela turistickou ubytovnu s kapacitou 35 lůžek. Podle Paly funguje velmi dobře, nedávno získala i certifikaci "Cyklisté vítáni".

Firma také položila nový vodovod v délce asi půl kilometru a dál pracuje na zvelebování předzámčí. Areál dříve sloužil jako speciální odborné učiliště a dětský domov.

Naposledy tam byla výuka v letech 2014 až 2015. Od té doby byl areál nevyužívaný a odbor školství krajského úřadu ho označil za nepotřebný.

Původně gotický hrad byl na sklonku 16. století přestavěn na renesanční zámek, o století později získal podobu empírového sídla. Před druhou světovou válkou se zámek stal sídlem generálního štábu československé armády. Později ho vlastnil i národní podnik Oděvní průmysl v Prostějově, který ho využíval jako rekreační středisko pro své zaměstnance.

Foto Zámek Račice | Zdroj ČTK

Štítky Račice, zámek, rekonstrukce, hotel, wellness, Jihomoravský kraj, okres Vyškov, druhá světová válka, Československá armáda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek Račice se změní na hotel. Přestavba začne příští rok  |  Vyškovsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.