Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

Hodonín obnoví městský park. Práce začnou příští rok a budou stát 150 milionů

Městský park a navazující prostranství na Mírovém náměstí v Hodoníně čeká od příštího roku rozsáhlá obnova za přibližně 150 milionů korun. Město počítá s vyhlášením výběrového řízení na zhotovitele začátkem roku, práce by měly začít v prvním pololetí. Po etapách potrvají nejdéle 2,5 roku. Řekla to mluvčí radnice Petra Kotásková. Investice obnáší novou výsadbu, vybudování opatření pro hospodaření s dešťovou vodou i opravu chodníků a silnic.

Obnovu začala radnice připravovat v roce 2020. Prvním krokem byla architektonická soutěž na zpracování architektonicko-krajinářského návrhu. Harmonogram počítal s výběrem dodavatele oprav touto dobou, posunutí na začátek příštího roku souvisí s dotací z Integrovaného regionálního operačního programu, uvedla Kotásková. Z celkové předpokládané částky 143,8 milionu korun bez daně z přidané hodnoty činí dotace 78 milionů.

Místo v centru města je v současnosti podle radnice spíše nedoceněným prostorem, který má velký potenciál pro zlepšení životního prostředí jak pro přírodu, tak i pro obyvatele. Na náměstí je nyní 140 stromů, z nichž 53 je nutné pokácet. Ze zbylých 87 provedou odborníci u 35 pěstební zásah pro zlepšení jejich zdravotního stavu a prodloužení perspektivy. Při revitalizaci se počítá s výsadbou 173 nových vzrostlých stromů. „Následně jich bude tedy celkem 260, o 120 více než nyní," poznamenala mluvčí.

Město nechá v parku vysadit i nové druhy dřevin. Větší pestrost vegetace má zvýšit odolnost parku vůči klimatické změně. Nový obvodový plášť budou tvořit habry, babyky a jilmy. Dále tam budou slivoně, moruše, duby a lípa. „Jejich koruny srostou společně s ostatními stromy, což pomůže snížit odpar vody. Stávající jírovce a moruše byly součástí předchozího konceptu vegetace. Jsou dosud silným motivem a pevnou kostrou náměstí. Budou proto po nezbytné úpravě zachovány, i když je zřejmé, že jejich délka dožití není příliš dlouhá. Sledovat je bude arborista," doplnila Kotásková.

Revitalizace počítá také s úpravou hospodaření s dešťovou vodou podle moderních trendů. Podél obou delších stran náměstí a při hraně obvodových chodníků vzniknou průlehy, kam bude stékat voda z chodníků a částečně i střech domů. Dosud odtéká do kanalizace, po úpravě ji využijí kořeny stromů. Pro vybudování průlehů je nutné odstranit obvodové keře. Nahradí je nové po delších stranách obvodu náměstí. Další novinkou budou květinové záhony s cibulovinami a dešťové záhony při okraji chodníků a před školou.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením města Hodonín

Štítky park, oprava, příroda, Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hodonín obnoví městský park. Práce začnou příští rok a budou stát 150 milionů  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.