Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na jižní Moravě se narodila vzácná arabská antilopa

Obrovská radost zavládla v hodonínské zoologické zahradě, kde přišla na svět samička přímorožce neboli Oryx leucoryx. Vzácný přírůstek se narodil minulý týden, nyní už poutá pozornost návštěvníků i se svými třemi kamarády ze stáda. Zoo na samém jihu Moravy je jedinou, která vzácné antilopy chová.

Nejnovější akvizice jihomoravské zoologické slaví narozeniny 20. září. Porod se odehrál bez výrazných potíží. „Byl rychlý a bez komplikací, matce i mláděti se daří dobře,“ uvedla zooložka Lenka Štursová a dodala, že v tuto chvíli má mládě za sebou čipování nezbytné pro identifikaci jedince i podání dávky vitaminů.  

Malou antilopou se již nyní lidé kochají ve výběhu. Současné stádo oryxů čítá čtyři kusy, dvě samice, jednoho samce a nové narozené mládě. S chovem tohoto ohroženého druhu antilopy začala hodonínská zoo v roce 2016, kdy dorazily do jihomoravské ze zoo ve švýcarském Curychu dvě samice. K nim byl později později dorazil i samec z anglického Marwellu.

Přímorožce arabské chová hodonínská zoo jako jediná zahrada v republice. Druh z přírody na čas zcela vymizeli. „V posledních letech se do přírody ale vrací, právě díky záchranným programům zoologických zahrad. Jedná se o antilopu nižší postavy s protáhlejší hlavou, delším ocasem a dlouhými rohy. Typické je pískově bílé zbarvení těla. Kromě tohoto druhu přímorožce chová hodonínská zoologická zahrada také přímorožce jihoafrického a přímorožce beisa,“ dodala mluvčí zoo v Hodoníně Marie Blahová

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Hodonín

Štítky Zoo, Hodonín, Jmk, Antilopa, Jihomoravský kraj, zoologická zahrada, Morava, Curych, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě se narodila vzácná arabská antilopa  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.