Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Slavná jihomoravská mlékárna jde k zemi

Bezmála sto let si lidé chodili do kyjovské mlékárny na Hodonínsku pro čerstvé máslo, sýry nebo jogurty. Nyní dělá město definitní tečku za slavnou érou potravinářského průmyslu. Areál, který v posledních patnácti letech chátral, demoluje a plánuje jej po letech diskuzích přeměnit k jinému účelu.

Historie mlékárny, jež se nachází v bezprostřední blízkosti centra jihomoravského města, sahá do začátku dvacátého století. Největší slávu zažil podnik před druhou světovou válkou, kdy se mléčné výrobky začaly vyvážet i do zahraničí. Změny režimů a vlastníků nakonec zapříčinily, že provozovna postupně upadala. Provoz skončil v roce 2007, což odstartovalo devastaci rozlehlého areálu, který v roce 2015 koupila kyjovská radnice za osm milionů korun. I tak se s průmyslovým komplexem, jehož dominantou je tamější komín, dlouho nic nedělo. Nyní se pustilo město do bourání i kvůli tomu, že objekty přitahovaly v poslední době vandaly.

Jakmile bude zóna vyčištěná, chceme uspořádat developersko-investorskou soutěži. Primárně bychom si místo chtěli nechat ve vlastnictví a nabídnout jej k dlouhodobému využití. Dali jsme si podmínku, že nechceme, aby tam vyrostlo obchodní centru. Ve spodní části si představujeme například vznik menších živnostenských provozen a v horní části byty, které v Kyjově chybí,“ popsal Drbně kyjovský starosta František Lukl (STAN).

Jeden z nejstraších podniků v Kyjově nyní podstupuje demolici 

Místní vzpomínají 

I přesto, že objekty dlouhodobě nevyhovují, místní na provozovnu stále nostalgicky vzpomínají. Například na facebookových stránkách přidávají lidé vzpomínky na to, jak do podniku chodili na pracovní směny, stáli fronty na známý sýr Božin nebo si připomínají Karla Foukala, který byl posledním majitelem mlékárny. 

Mlékárny je škoda. S láskou budu vždycky vzpomínat na víkendy a prázdniny, které jsem tam strávila se skvělou partou na brigádách,“ uvedla například na síti Kristýna Balšánová.

Část praci už mají řemeslníci za sebou

Mlékárna k zemi, pivovar nejspíše zachovají

V Kyjově dlouhou dobu uvažovali, jestli celý areál bude možné zachovat. Nakonec se ale podle vedení města ukázalo, že komplex není architektonický nijak významný, což potvrzuje rovněž odborník na industriální stavby Karel Sklenář z Národního památkového ústavu. 

Jedná o běžnou architekturu z třicátých let minulého století, která není nijak architektonicky významná. Výrazně hodnotnější je ale tamější pivovar,“ uvedl odborník. 

Právě část přilehlých budov bývalého pivovaru chtějí v Kyjově alespoň částečně zachránit, nejprve je ale nutné vyřešit otázku využití mlékárny, o čemž chce radnice vést znovu diskuzi. Letos zřejmě zadá úřad poptávku, aby zjistil, jak velký zájem o chátrající území, jež se označuje odborným termínem brownfield, budou investoři mít. Výsledný návrh pak chce město projednat nejen s odborníky, ale rovněž se zastupiteli a veřejností. 

Nevíme, jestli se někdo do soutěže přihlásí. Pokud ne, zůstane plocha ve vlastnictví města a například bychom ji dočasně poskytli místním k pořádní trhů nebo parkování,“ nastínil starosta. 

Pohled na areál bývalého pivovaru

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Kyjov, Mlékárna, Brownfield, Demolice, Průmysl, okres Hodonín, pivovar, radnice, druhá světová válka, František Lukl, Karel Sklenář, Starostové a nezávislí, Národní památkový ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavná jihomoravská mlékárna jde k zemi  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.