Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Kuřimi je dusno kvůli koním. Developer chce i přes nevoli místních jezdecký klub

I přes odpor několika místních obyvatel usiluje brněnský developer Domoplan o stavbu jezdeckého klubu Srpek u stejnojmenného rybníka v Kuřimi na Brněnsku. Před sedmi lety stavbu plánoval místní podnikatel a otec mladé jezdkyně Marian Michlíček. Když se mu nepodařilo získat kvůli odporu místních potřebná povolení, projekt prodal a mezitím postavil zázemí v nedalekých Ostopovicích.

Skutečnost vyplývá z dokumentu na Informačním portálu EIA a z informací, které poskytla Michlíčkova manželka. Developer na dotazy neodpověděl. Podařilo se mu získat pravomocné územní rozhodnutí, proti kterému podal spolek Kuřim pro lidi letos v lednu správní žalobu ke Krajskému soudu v Brně, vyplývá z údajů na webu spolku.

Z dokumentu pro posouzení vlivu stavby na životní prostředí je jasné, že záměr se za sedm let změnil jen minimálně. Developer musí projekt nechat posoudit, protože platnost sedm let starého kladného stanoviska už vypršela. Zatímco původní projekt počítal s rozlohou čtyři hektary, v současném projektu je vypuštěna část přiléhající k rybníku, proto se rozloha zmenšila o 3000 metrů čtverečních (0,3 ha). Na příjezdové komunikaci mají být také proti původnímu záměru místa pro vyhýbání aut. Zátěž pro území by tak měla být menší.

V areálu má vzniknout krytá i nekrytá jízdárna, stáje a také jezdecký klub s restaurací, jež má sloužit jako výletní. Ve stájích má být pro koně 22 boxů. Dnes je na místě plánovaného klubu pole. Město si už před lety na investorovi vymohlo některé změny, které jsou do záměru zapracované.

Podle dokumentu by chtěl mít investor hotovo v roce 2025, záleží však na tom, jak dopadne správní žaloba a jak rychle získá stavební povolení. Odpůrci v žalobě argumentují tím, že záměr je v rozporu s územním plánem, že podle nich nenaplňuje definici solitérní stavby, že navrhuje nevhodné dopravní řešení a že bude mít negativní vliv na vodní poměry a zhorší stav podzemních vod.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Kuřim, Koně, Developer, Stavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Kuřimi je dusno kvůli koním. Developer chce i přes nevoli místních jezdecký klub  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.