Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Psi ornitologů vyčmuchali na Břeclavsku otrávené orly a luňáky. Ptáky někdo otrávil

Ornitologové našli na Břeclavsku čtyři otrávené dravce, dva orly královské a dva luňáky červené. Pravděpodobně je zabil zakázaný nervový jed karbofuran. Ornitologové o tom informovali v tiskovém hlášení. Případ si podle nich převzali policisté.

Všichni čtyři nalezení dravci byli v poloze typické pro otravu, měli široce roztažená křídla a zaťaté pařáty. „Na vině je zřejmě prudký jed karbofuran, který traviči používají nejčastěji. A to i přesto, že od roku 2008 je v Evropské unii zakázaný pro přílišnou jedovatost. Hned po požití ochromí nervovou soustavu a zvíře umírá za plného vědomí v bolestech a křečích. Při tom nemůže dýchat, roztahuje křídla a zatíná pařáty. Jedná se o mimořádně krutý způsob usmrcení," uvedla psovodka České společnosti ornitologické (ČSO) Klára Hlubocká. Za pomoci psů vyhledává otrávené návnady a jejich oběti a předává podklady policii. Karbofuran se dříve používal jako pesticid v zemědělství.

Hlubocká vyjela na Břeclavsko na základě podnětu od rakouských ornitologů. „Jeden z orlů královských, letošní mládě z Národního parku Donau-Auen, který byl rakouskými kolegy vybavený sledovacím zařízením GPS-GSM loggerem, se delší dobu nepohnul z místa a bylo podezření, že je mrtvý. To se bohužel potvrdilo. Na místě jsme dohledali ještě dalšího otráveného orla královského - dospělého jedince. A také dva otrávené luňáky červené," doplnila Hlubocká.

Orel královský patří k nejohroženějším dravcům Evropy a v Česku hnízdí pouze v malém počtu, přičemž těžiště výskytu má na jižní Moravě. „Letos jsme v Česku zjistili 24 párů orlů královských. Patnácti z nich se podařilo vyvést celkem 20 mláďat. Je to nejvíc od roku 1998, kdy v Česku tento vzácný dravec začal hnízdit. Díky ochranářskému úsilí počet orlů královských u nás pomalu narůstá. Pokud pak ale někdo otráví jednoho či dva jedince, na už tak malou a křehkou populaci to má velký dopad," zdůraznil David Horal, který se v ČSO věnuje výzkumu a ochraně orlů královských.

Za trávení divoce žijících ptáků byli v Česku podle ornitologů pravomocně odsouzeni dva lidé. V roce 2021 soud vyměřil rybníkáři ze Strakonicka podmíněný trest 2,5 roku odnětí svobody s odkladem na 3,5 roku za otrávení orlů mořských a krkavců velkých karbofuranem v roce 2019. V roce 2022 byl odsouzen chovatel drůbeže a holubů a myslivec z Břeclavska na tři roky podmíněně s odkladem na tři roky za otrávení dvou luňáků červených a dalších živočichů karbofuranem v roce 2021.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Klára Hlubocká

Štítky Ornitologové, Jed, Otrava, Dravci, Příroda

Psi ornitologů vyčmuchali na Břeclavsku otrávené orly a luňáky. Ptáky někdo otrávil  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.