Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Břeclavi vyhlásili válku komárům. Do lesů proti hmyzu nasadí speciální čidla

Rozsáhlé podmáčené lužní lesy na Břeclavsku každoročně lákají komáry, kteří lidem v okolí značně znepříjemňují léto. Ani letos tomu kvůli vydatným jarním dešťům nebylo jinak. A protože postřiky na otravný hmyz nestačí, bude se město komářím kalamitám bránit pomocí moderních technologií.

Nový systém, jenž pomůže v boji s komáry, bude pracovat s čidly rozmístěnými v přírodě. Zařízení poslouží ke snímání teploty vzduchu, vody nebo okolní půdy, což jsou faktory, které ovlivňují líhnutí larev nejvíce.

Pracovníci poté získaná data vyhodnotí a rozhodnou, co s nechtěným hmyzem provést. Aby byla pomoc co nejúčinnější, kontrolu čidel budou provádět často, což urychlí případné zásahy. „Konkrétní přípravek pak do oblasti roznesou drony nebo letadla,“ vysvětlil místostarosta Břeclavi Jakub Matuška (Mladí a neklidní). Kromě čidel systém počítá i s 3D modely, podle kterých vědci prozkoumají terén a předpoví, kde se komáři zrovna vylíhnou.

Ochrání i vzácná zvířata

Ochrana proti komárům bude fungovat nejpozději v roce 2026, kdy se na Dyji otevře klapkový jez, jenž lesy ještě víc zavodní.  „Tvorba systému je na samém počátku. Výsledkem má být nejen ochrana obyvatel, ale také zvířat z lužních lesů,“ informovalo vedení města. Břeclavské porosty s mimořádně rozmanitou přírodou se také stanou součástí plánované chráněné krajinné oblasti Soutok, která se rozkládá na sppojení řek Moravy a Dyje. 

Právě toto místo na dvou největších moravských řekách je domovem pro monoho druhů vzácných živočichů, hub i rostlin. Patří mezi ně napříkald můra svlačcová nebo motýl nesytka. V lokalitě hnízdí také okolo 140 druhů ptáků, jako je orel královský. Na nový systém Břeclavanům zřejmě přispěje dotací Ministerstvo životního prostředí. Za současné řešení v podobě méně efektivních postřiků zaplatí Jihomoravský kraj každý rok zhruba dva miliony korun. 

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky Břeclav, komáři, CHKO, hmyz, příroda, kalamita, léto, les, Břeclavsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Břeclavi vyhlásili válku komárům. Do lesů proti hmyzu nasadí speciální čidla  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.