Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zůstali jsme, dokud bylo potřeba, vzpomínají pomocníci dva roky od řádění tornáda na jižní Moravě

Před dvěma lety zažila jižní Morava katastrofu, kterou si do té doby neuměl nikdo ani představit. Českem se prohnalo tornádo, které zasáhlo obce na Hodonínsku a Břeclavsku, kde napáchalo obrovské škody na zdraví i majetku obyvatel. Nebezpečný živel si dokonce vyžádal šest obětí.

Životy lidí v několika obcích na jihu Moravy před dvěma lety obrátila vzhůru nohama nečekaná událost. Zpráva o tornádu o síle F4 se začala šířit 24. června 2021 večer, o několik hodin později už lidé sčítali množství poničených staveb. Vzdušný vír měl na svědomí ale také stovky zranění a šest ztracených životů.

Mezi oběťmi se objevila oblíbená učitelka z gymnázia v Hodoníně, dvouletá holčička z Mikulčic, v Lužicích smršť usmrtila těhotnou Slovenku. „Nikdy jsme nic podobného nezažili. Večer bouchlo okno a pak jsme se už jen báli,“ svěřili se tamní obyvatelé, kteří během sekundy přišli o střechu nad hlavou.

Blesková pomoc

Snad ještě rychleji než tornádo přišla následná pomoc. Do postižených oblastí se ihned začali sjíždět dobrovolníci, záchranáři, policisté, hasiči, ale také třeba učni ze Střední školy stavebních řemesel Brno-Bosonohy. Lidé zakládali a přispívali na sbírky pro poškozené, na povrch se vynořovaly srdceryvné příběhy jak o obětech, tak i o samotných pomocnících.

Malý hrdina Tobiáš ošetřoval zraněné po tornádu. Dostal pochvalu od záchranářů

Hrdinný příběh malého sportovce Tobiáše, jenž si za své počínaní zaslouží obdiv nejen profesionálních zdravotníků, začal velmi nenápadně ještě před tím, než jižní Moravu zasáhlo tornádo. A to když dostal na školním výletě na starosti lékárničku....

Pozornost veřejnosti na sebe upoutala například čtrnáctiletá Silvie, která v době katastrofy seděla v autobuse, jenž tornádo smetlo. Při incidentu utrpěla těžká zranění, kvůli kterým se musela znovu učit postavit na nohy a chodit. Jen do října téhož roku dárci dívce a její rodině poslali 8,5 milionů korun.

Silvinka seděla v autobuse, který smetlo tornádo. Po těžkých zraněních se znovu učila chodit

Příběh čtrnáctileté Silvie z Moravské Nové Vsi na Břeclavsku zasáhl na konci června nejednoho člověka. Mladá dívka utrpěla těžká zranění, když cestovala autobusem, který se dostal do spárů zákeřného tornáda. Po nehodě prošla léčbou ve třech...

Rekordní charitativní sbírka

Opravy poničených domů, kterých bylo v pěti obcích zhruba 1200, neskončily ani po roce a loni touto dobou na nich ještě dělníci intenzivně pracovali. Do konce roku 2022 na místě zůstala i Diecézní charita Brno. Její pracovníci do zasažených oblastí vyjeli mezi prvními, odklízeli trosky, poskytovali psychologickou podporu nebo koordinovali dobrovolnické práce.

„Přiznám se, že jsem tam vstupovala s velkým respektem. O to víc jsem byla překvapená úžasnou a milou reakcí lidí, jak na nás pracovníky, tak i na Charitu jako celek. Byly to neskutečné dny plné tíhy a velké bolesti, ale i vděku a radosti,“ vzpomíná na první návštěvu Moravské Nové Vsi Simona Hermannová z břeclavské Charity.

Kromě fyzické pomoci charita poskytla i tu finanční. Z rekordní sbírky, kam veřejnost darovala přes 363 milionů korun, vyplatila potřebným domácnostem zhruba 313 milionů. Zbylé peníze uložila do Fondu pro budoucí mimořádné události. „Těší mě, že Charita zůstala na blízku tak dlouho, jak bylo potřeba,“ dodal ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman.

Opravy finišují

Letos v dubnu také skončila obnova elektrických sítí. Jen na elektrickém vedení tornádo způsobilo škody zhruba sto milionů korun. Dělníci před pár měsíci demontovali poslední sloupy provizorního vedení v Hruškách na Břeclavsku, nové rozvody uložili do země. Obec se tak může pustit do oprav chodníků a silnic, poté bude následovat výsadba zeleně.

Při opravách pracovníci pod zem uložili 45 kilometrů kabelů, novou síť napájí 16 kioskových trafostanic. Tři z nich umožňují na dálku měnit konfiguraci zapojení sítě, čímž se zkrátí doba potřebná ke zjištění poruchy a jejich lokalizaci. Po poruše tak lze rychleji obnovit vedení.

TORNÁDO: Příběhy z trosek, malý hrdina i fotoreportáž rok poté

Šest obětí, stovky zraněných, 1200 zničených domů. Tornádo, které se loni prohnalo jižní Moravou, s sebou přineslo mnoho problémů a svízelných situací, kterým museli lidé ze zasažených obcí čelit. Brněnská Drbna přináší souhrn textů o životě po...

Těžil z neštěstí druhých

Vážné situace ale využili i někteří podvodníci. Na neštěstí druhých se přiživoval muž z Prahy, který sliboval obětem pomoc se získáním peněz ze státního fondu. Opatřené peníze si ale poté nechával pro sebe.

Na nečestného „pomocníka“ si letos v březnu posvítili břeclavští kriminalisté, kteří zjistili, že šestapadesátiletý Pražan vyřizoval proplácení dotací mnohdy i bez vědomí poškozených. Podle policistů se muž na účet lidí, kteří přišli o majetek a střechu nad hlavou, obohatil o více než šest milionů korun.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nicole Piňosová

Štítky tornádo, JMK, Hodonínsko, Břeclavsko, charita, pomoc, katastrofa, vzpomínka, opravy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zůstali jsme, dokud bylo potřeba, vzpomínají pomocníci dva roky od řádění tornáda na jižní Moravě  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.