Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Silvinka seděla v autobuse, který smetlo tornádo. Po těžkých zraněních se znovu učila chodit

Příběh čtrnáctileté Silvie z Moravské Nové Vsi na Břeclavsku zasáhl na konci června nejednoho člověka. Mladá dívka utrpěla těžká zranění, když cestovala autobusem, který se dostal do spárů zákeřného tornáda. Po nehodě prošla léčbou ve třech různých nemocnicích a nyní se zotavuje v lázních.

Pětičlenná rodina Mackových žije v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku, kterou se v první polovině roku prohnalo tornádo. Irena a Marek vychovávají v domě, ve kterém provozují prodejnu potravin, čtyřletého Marečka, čtrnáctiletou Silvii a osmnáctiletou Viktorku. 

Osud Mackovým ztížil život již roku 2020, kdy byl nejstarší dceři diagnostikován neoperovatelný nádor v hlavě. Po červnových událostech přibyly starosti o zničený dům a především strach o dceru Silvii. Ta cestovala autobusem, který z ničeho nic nabral vír tornáda. „Irena se svou sestrou autobus hledaly několik hodin, jedna pěšky a jedna na kole, jinak se mezi obcemi pohybovat nedalo,“ popsala chvíle hrůzy zakladatelka sbírky, která byla na pomoc Mackovým vytvořena, Miroslava Čukanová

Zdemolovaný autobus s cestujícími ležel třicet metrů od silnice. Silvinku se Ireně podařilo najít až po několika hodinách, kdy už se o ni staral lékař. Dívka se poté dostala do vídeňské nemocnice, kde ležela v kritickém stavu se zlomenými krčními obratli, rozdrcenýma nohama, pořezaným obličejem a rozbitou hlavou. 

Náročná léčba a operace

Po několikatýdenním pobytu v Rakousku se Silvie přemístila ještě do Fakultní nemocnice v Brně. Bojovala o život i o to, zda bude ještě někdy chodit. Prodělala několik operací. „Poté byla chvilku doma, následně byla tři týdny na intenzivní rehabilitaci v břeclavské nemocnici. Odtamtud hned odjížděla do lázní, to bylo v první polovině října," popsala Irena Mackových.

Čtyři měsíce po nehodě necítí Silvinka jednu z nohou od kolena dolů. „Dostala takovou ortézku, na které se naučila chodit. Je hrozně šikovná. Nevíme ale, kdy nám ji z lázní pustí domů. Bude tam navíc muset jezdit opakovaně," řekla matka s tím, že lékaři odebrali Silvii část nervu z jedné nohy, aby ho pak voperovali do druhé, kde chyběl. Propojení zrekonstruované části nervu ale může trvat několik měsíců a nemusí se to povést vůbec.

V lázních nyní chodí čtrnáctiletá slečna na každodenní rehabilitace, léčbu laserem i elektrostimulaci. Náročné léčení jí ale neumožňuje věnovat dostatek času studiu. Silvinku totiž v příštím pololetí čekají důležité přijímací zkoušky na střední školu.

Přes osm milionů korun

Rodina Mackových se zároveň snaží opravovat dům, který tornádo poničilo. V přízemí v září znovu otevřeli obchod se zeleninou a potravinami, který po tornádu několik měsíců nefungoval. Horní patro, kde bydleli, ještě stále opravují. „Vyskytly se tam teď nějaké problémy, které řešíme, ale stále doufám, že do Vánoc bychom znovu mohli bydlet," řekla Silvinčina matka.

Ve sbírce na podporu rodiny přispěli lidé 8,5 milionu korun. Největší část z darovaných peněz putovala na opravy domu, rodina je využila také pro Silvii a její léčbu. Část financí rodina darovala dalším potřebným. 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky ČR, neštěstí, počasí, tornádo, Břeclavsko, léčba, lázně, okres Břeclav, Moravská Nová Ves, Fakultní nemocnice Brno, Rakousko, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Hejduk

Mladá, pěkná holka, všechno má před sebou, tak snad se uzdraví.

Neděle, 31. října 2021, 15:00Odpovědět

Silvinka seděla v autobuse, který smetlo tornádo. Po těžkých zraněních se znovu učila chodit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.