Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Břeclavi se děsí cen za teplo. Domácnosti zaplatí pětinásobek

Tři tisíce břeclavských domácností se potýkají se skokovým zdražením tepla i teplé vody. Překvapení lidé zjistili, že zaplatí pětinásobek dosavadní ceny. Podle městské společnosti Teplo Břeclav, která se o zásobování stará, ukončila nasmlouvaná firma dodávky plynu.

Hluboko do kapsy sáhnou od října obyvatelé Břeclavi, kterým dodává teplo městská firma. S novým rozpisem záloh, který bude platit do konce roku, přišlo Teplo Břeclav kvůli přerušení dodávek zemního plynu ze strany akciovky NWT. Smlouvu o dodávkách uzavřely společnosti v roce 2020 s předem nastavenou maximální cenou za megawatthodinu pro roky 2022 a 2023.

Současné jednostranné přerušení dodávek je podle jednatele Martina Martáka pro Teplo Břeclav překvapenímPo jednáních na konci loňského roku přistoupilo město na navýšení jednotkové ceny o třicet procent s tím, že další rizika půjdou k tíži NWT. „Jsem absolutně v šoku ze současného vývoje a přístupu společnosti NWT. Bohužel jsme se kvůli tomuto chování ocitli v situaci, která nás nutí odebírat zemní plyn za aktuální ceny, a proto došlo k navýšení ceny tepla z původních 628 korun za gigajoule na 3 030 korun za gigajoule tepla,“ řekl Marták.

Teplo Břeclav údajně počítalo s tím, že si NWT předpokládané množství plynu dopředu zasmluvní. To se ale nestalo, a odběratele nyní čekají následky. Strach z vývoje situace má zhruba osm tisíc lidí, které změna znatelně zasáhne. „Jsme rádi, že se skokový nárůst dotkl jen prázdného bytu, který ve městě momentálně máme, a kde není žádná spotřeba. Naši domácnost zásobuje jiný dodavatel. Neumím si představit platit za teplo pětkrát tolik, co dosud,“ svěřila se Drbně Břeclavanka Jana Ryšavá.

Městská společnost si najala advokáta, který chce začít vymáhat způsobenou škodu ve chvíli, kdy bude známá její výše. „Za Teplo Břeclav s postupem NWT zásadně nesouhlasíme a považujeme jej za protiprávní. V této chvíli však nejsme schopní toto rozhodnutí dodavatele nijak zvrátit, protože se jedná o rozhodnutí NWT," uvedlo vedení firmy na webových stránkách.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Benáčková

Štítky teplo, energie, voda, cena, Břeclav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Břeclavi se děsí cen za teplo. Domácnosti zaplatí pětinásobek  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.