Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ornitologové se radují. Na jižní Moravě se daří vzácným orlům

Velká spokojenost vládne v táboře jihomoravských ornitologů, kteří zjistili, že v letošním roce se rozrostla česká populace orla královského o jedenáct mláďat, což je o jeden pár více než loni. Kriticky ohrožený dravec hnízdí výhradně na jižní Moravě, kde má zázemí hned v několika okresech.

Na jižní Moravě má orel královský celosvětově severozápadní hranici svého výskytu. Populace vzácného ptáka nepřesahuje čtyři tisíce hnízdících párů, podstatná část z nich žije v Rusku, Kazachstánu a Turecku. Páry ve státech Evropské unie ornitologové počítají na pouhé stovky.

V České republice jsme letos spočítali čtrnáct teritoriálních párů, konkrétně na Břeclavsku, Hodonínsku, Brněnsku a Znojemsku. Jinde v republice orli královští nehnízdí. Každé vyvedené mládě považujeme za velký úspěch,“ sdělil David Horal, který se v České společnosti ornitologické věnuje výzkumu a ochraně orlů královských.

Pták s charakteristickými bílými na lopatkách se poprvé usídlil v České republice až v roce 1998 na Břeclavsku. Ornitologové označují mladé orly vysílačkami, takzvanými GPS-GSM loggery, aby měli přehled o jejich pohybu a mohli odhalit nebezpečí nebo úhyn. „Letos dostalo vysílačku pět mláďat ze tří hnízd – jednoho na Znojemsku a dvou na Břeclavsku, a to ve spolupráci Veterinární univerzity Brno a mezinárodního projektu Life Eurokite. Díky tomu víme, že aktuálně se jedno z mláďat nachází stále na jižní Moravě, tři ve východním Rakousku a páté v Maďarsku mezi jezerem Balaton a řekou Dunaj,“ sdělil Horal.

Podle ochránců je největší hrozbou pro orly člověk, který dravce vyrušuje při hnízdění anebo v některých případech dokonce cíleně zabíjí. Letos po čtyřech letech ornitologové zaznamenali otravu orla královského. Proti pytlákům ornitologové bojují v terénu pomocí psí jednotky, která vyhledává otrávené návnady.

Letos začátkem dubna byl na Hodonínsku nalezen nedospělý samec orla královského, kterého někdo otrávil karbofuranem – po čtyřech letech se jedná o celkově třetí známý případ potvrzené otravy orla královského u nás. Naštěstí se nejednalo o ptáka v hnízdním páru, protože to by znamenalo, že je zničeno celé hnízdění. Pokud jeden z páru zahyne, zbylý partner již mláďata nezvládne vyvést sám,“ dodal Horal. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hynek Matušík

Štítky JMK, Orli, Příroda, Zvířata, Ochránci, Ornitologové, Jihomoravský kraj, okres Břeclav, Česko, Evropská unie, okres Hodonín, Rusko, okres Znojmo, Turecko, Kazachstán, Brněnsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ornitologové se radují. Na jižní Moravě se daří vzácným orlům  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.