Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na jižní Moravě vyrostlo obří broukoviště, vzniklo z pokácených stromů

Brouci, ještěrky nebo ropuchy najdou útočiště v novém broukovišti, jež vzniklo z celkem devíti masivních kmenů zapuštěných do země. Uměle sestavené stanoviště najdou zvířata nově mezi Ladnou a Podivínem na Břeclavsku, kde jej postavili vodohospodáři.

Účelem broukoviště, které má po obvodu bezmála dvacet a na výšku pět metrů, je především ochrana organismů, které potřebují k životu dřevo. Základní stavebními „kameny“ jsou kmeny stromů z Břeclavi, které Povodí Moravy (PMO) pokácelo kvůli tamní připravované výstavbě protipovodňových opatření.

„Kmeny stromů vytvářejí chráněný prostor pro četné druhy živočichů. Přitom se zdaleka nejedná pouze o hmyz, ale tato stanoviště vyhledávají například ještěrky, slepýši, užovky, ropuchy, hlodavci i drobné zpěvné ptactvo a šplhavci,“ sdělil generální ředitel PMO Václav Gargulák

Podobná broukoviště se nachází například také v Olomouci nebo Uherském Hradišti. Nyní je možné stanoviště spatřit z veřejně dostupné cesty mezi Podivínem a Ladnou. Podle Garguláka se nachází na ideálním místě. Je na přímém slunci a v okolí je k vidění několik významných krajinných prvků. 

Kmeny stromů použité na stavbu broukoviště si vodohospodáři přivezli z Komenského nábřeží v Břeclavi, kde je pokáceli kvůli připravované výstavbě protipovodňových opatření. Část dřevin se následně po odborné prohlídce využilo při stavbě broukoviště. Samotné práce naplánovalo Povodí Moravy na příští rok a potrvají přibližně půl roku měsíců.

Budou spočívat v rekonstrukci stávající protipovodňové zdi v délce 133 metrů, na kterou naváže stavba zcela nové protipovodňové zdi v délce 377 metrů. Současný stav opatření v těchto místech nezajišťuje potřebnou ochranu a v době povodňových průtoků by zde mohlo docházet k rozlití vody mimo koryto vodního toku. Předpokládané investiční náklady akce jsou vyčísleny na 10 milionů korun,“ uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto PMO

Štítky PMO, Broukoviště, Příroda, Ekologie, Jihomoravský kraj, strom, Podivín, Povodí Moravy (státní podnik), okres Břeclav, Břeclav, Olomouc, Uherské Hradiště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě vyrostlo obří broukoviště, vzniklo z pokácených stromů  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.