Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lesníci hledají vraha dvou jelenů, daňka a laně. Za dopadení pytláka nabízí 200 tisíc

Dva dospělé jeleny, daňka a laň postrádají jihomoravští lesníci. Mrtvá těla zvířat našli pracovníci Lesů ČR v oborách Bulhary a Klentnice nedaleko Mikulova na Břeclavsku. Případ, který se odehrál koncem října letošního roku, vyšetřuje policie. Lesníci nabízí za dopadení či odhalení pachatele odměnu 200 tisíc korun.

Celkovou škodu vyčíslil státní podnik ve stovkách tisíc korun. Nejedná se navíc o ojedinělý případ v lokalitě. „V minulosti lidé nelegálně lovili zvěř kvůli masu. V posledních letech jde ale jen o zabití zvířete, což vnímám jako zvrácenost, které je třeba čelit. Proto vyzýváme po dohodě s policií veřejnost, aby nám pomohla pytláka za slíbenou odměnu odhalit,“ řekl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.  

Lesníci našli 26. října zastřeleného daňka a asi 200 metrů od něj jelena a laň. Po pěti dnech objevili dalšího zabitého jelena. „Nechybělo paroží a kusy nebyly ani připravené na odcizení masa. Prostě je někdo zastřelil a nechal ležet. Oba jeleni byli mladí. Je to velká škoda, kterou penězi nevyvážíte,“ sdělil Zdeněk Piskač z Lesů ČR, vedoucí mikulovského polesí.

Obdobný případ zastřeleného daňka se řešil letos v srpnu, nález zabité a na místě ponechané laně v první polovině roku. Ve stejné oblasti zabil pytlák v květnu 2019 velkého jelena, jakých je podle lesníků velmi málo. I tehdy šlo o ztrátu finanční, ale také chovatelskou. 

Policisté k případu uvedli, že se jím zabývají. „Veškeré získané informace kriminalisté porovnávají s dalšími případy pytláctví v širokém okolí a to včetně těch starších. Při objasňování těchto případů úzce spolupracují s lesníky, kteří o zvěř v oboře pečují. I přes jejich intenzivní práci jim však pytlák stále uniká. S žádostí o pomoc a informace k uvedenému případu se proto obrací na veřejnost,“ sdělil mluvčí jihomoravských policistů David Chaloupka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lesy ČR

Štítky Jmk, Pytláci, Lesy ČR, Odměna, pytláctví, jelen, Lesy České republiky, Jelena, okres Břeclav, Klentnice, Bulhary, Josef Vojáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesníci hledají vraha dvou jelenů, daňka a laně. Za dopadení pytláka nabízí 200 tisíc  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.