Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Blansku neutuchá touha po novém bazénu. Hledají firmu, která sportoviště postaví

Plán na stavbu nového bazénu neusnul, hlásí Blansko. Na vybudování krytého sportoviště za více než dvě stě milionů korun aktuálně hledají v okresním městě zhotovitele. Pokud vše půjde podle plánu, smočí se návštěvníci v moderním objektu za dva roky.

Novou budovu krytého bazénu plánují na severu od Brna na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka. S plány se město vytasilo v roce 2019. Tehdy se počítalo s fitness centrem i wellness zónou za necelých 300 milionů korun. Vzhledem k inflaci a problémům se stavebními materiály se nakonec Blansko rozhodlo, že se uskromní. Z původního záměru vyškrtlo wellness, i díky čemuž výsledná cena zakázky klesla o desítky milionů korun.

Nyní radní dala pokyn, aby na úřední desku vyvěsili informaci o výběrovém řízení na zhotovitele. Firma, která ovládne výběrko, dostane za úkol kromě samotné stavby bazénu také zbourat starého sportoviště nebo zpracovat projektovou dokumentaci. 

„Stavba krytého bazénu je jeden z nejdůležitějších projektů za posledních několik let a současně největší investice města za posledních několik desetiletí. S ohledem na skokové navýšení cen ve stavebnictví i jinde jsme se rozhodli pro vybudování nového bazénu zvolit takzvanou metodu Design and Build. Ta umožňuje nastavit maximální výši rozpočtu, kterou zhotovitel musí dodržet. Současně si můžeme stanovit, jaké standardy musí firma, která bude nový bazén stavět, splnit,“ vysvětlil starosta Blanska Jiří Crha (ODS).

Vodní plocha zabere zhruba 450 metrů čtverečních. Počítá se s nerezovým plaveckým bazénem se šesti drahami, zážitkovým, výukovým nebo dětským bazénkem i whirpoolem. 

„S uchazeči budeme po podání jejich předběžných nabídek dále jednat – například o formě vytápění objektu, využití šedé vody k získání tepla, recyklaci bazénové vody a podobně. Na základě těchto jednání umožňuje tento typ výběrového řízení ještě upravit a zpřesnit zadávací dokumentaci i obchodní podmínky. Vše se zpřesní a konkretizuje se řešení, aby bylo možné jednotlivé nabídky vzájemně porovnat. Až poté účastníci podávají konečné nabídky,“ uvedl Milan Vítek, vedoucí odboru správy a rozvoje města.

Nový krytý bazén vyroste do konce roku 2025, kdy chtějí v Blansku stříhat pásku. „Náklady na zbourání stávajících lázní a stavbu nového objektu by se měly pohybovat kolem 238 milionů bez DPH. Zájemci najdou podrobnosti veřejné zakázky na Národním elektronickém nástroji,“ dodal mluvčí blanenské radnice Pavla Komárková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Blansko

Štítky Blansko, Bazén, Investice, Sport, Rekreace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Blansku neutuchá touha po novém bazénu. Hledají firmu, která sportoviště postaví  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.