Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Adamově se radují z vlakového nádraží za miliardu korun

Lávkou přes kolejiště, dvěma nástupištěmi či novým parkovištěm se chlubí Adamov na Blanensku. Otevřením nového parkoviště u nádražní budovy skončila po více než roce a půl rekonstrukce železniční stanice. Stavba vyšla na více než miliardu korun.

Na rekonstrukci adamovské stanice pracovali dělníci od podzimu roku 2021 souběžně s opravami tratě v úsecích mezi Brnem a Blanskem. „Stanice získala novou lávku a bezbariérová nástupiště přístupná výtahy. V opravené nádražní budově využívají cestující nové odbavovací prostory včetně sociálního zázemí. Součástí stavby je také právě dokončené parkoviště s kapacitou třiceti vozidel,” popsal generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Dominantou stavby je právě mohutná lávka pro pěší, která propojila druhou stranu kolejiště do Hybešovy ulice. Železný gigant tvořený tělesem, přístupovou rampou a schodištěm, váží sto padesát tun. Nová konstrukce nahradila někdejší lávku přes železniční koridor, která se nacházela o několik metrů dál a nebyla přístupná výtahem.

V Adamově usadili na přestavované nádraží obří lávku pro pěší

Novou lávku pro pěší, která je součástí rozsáhlé rekonstrukce nádraží, mají v Adamově na Blanensku. Sto padesát tun vážící konstrukci usadil na betonové podpěry jeřáb. Stavební práce na železničním uzlu mají být hotové v prosinci.



Adamovští se dočkali renovace nádraží po více než dvaceti letech. Naposledy se na stanici pracovalo v roce 1998. Nové bezbariérové stanice lidé využívají od loňského prosince. Během letoška prováděli především dokončovací práce. „Město je se změnami spokojené. Na některé věci vzpomínáme a na některé si zatím zvykáme. Lidé si občas stěžují na to, že po koupi jízdenky obcházejí celé nádraží po schodech, aby se dostali na nástupiště. Myslím si ale, že papírové jízdenky brzy vymizí, a tento problém se tak samovolně vyřeší,” řekl Drbně starosta Adamova Roman Pilát (nez.).

Do Brna po roce dojedou  lidé z Blanska i Adamova. Železničáři opravili trať

Na trať mezi Brnem a Blanskem se znovu vrací od neděle vlaky. Provoz zastavila roční vlaková výluka. V mezičase opravili dělníci trať či tunely. Kromě pravidelných linek mezi krajským a okresním městem se po kolejích rozjedou i rychlíky mířící do...

Renovace za sedm miliard

Správa železnic souběžně dokončila modernizaci železničního koridoru z Brna do Blanska. Renovace za více než sedm miliard korun zahrnovala vedle opravy zastávek také sanaci tunelů, rekonstrukci železniční infrastruktury či stavbu nové odbočky Svitava. „Komplexní renovací prošly i zastávky v Bílovicích nad Svitavou a Babicích nad Svitavou. Zaměřili jsme se na potřebnou bezbariérovost a pohodlný nástup do vlaků. Nástupiště mají normovou výšku, dostačující délku pro moderní soupravy a také nové zastřešení,” upřesnil Svoboda.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Adamov, železnice, Správa železnic, Nádraží, Blanensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Adamově se radují z vlakového nádraží za miliardu korun  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.