Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Blansko má opravené náměstí, parkoviště odsunulo za zeď

Náměstí Republiky v centru Blanska je po dlouho očekávané rekonstrukci. Dělníci zvelebovali veřejný prostor tři měsíce. Nevzhlednou plochu nahradila zeleň, nová dlažba či mobiliář. Opravené stání pro auta nově odděluje od zbylé části náměstí zídka.

Náměstí republiky v Blansku bylo ještě donedávna trnem v oku místních. Ploše vévodil popraskaný asfalt a prostor připomínal spíše parkoviště. Místo stojících aut jsou na místě lavičky, zeleň a nová dlažba. „Vytvořili jsme pobytový prostor s novými prvky, které lidem zpříjemní denní shon. Návrh rekonstrukce vytěsnil stání pro auta do prostoru u silnice, počet míst ale zůstal stejný,“ popsal blanenský starosta Jiří Crha (ODS).

Centrum města nyní zdobí stupňovité terasy, posezení z trvanlivého exotického dřeva a travní koberce. Podle Jiřího Svobody z blanenského investičního oddělení tvoří prostor téměř tři sta metrů čtverečních zeleně. Specialitou nového náměstí jsou velkoformátové betonové dlaždice, z nichž každá váží více než 270 kilogramů.

Výzvou pro stavební firmu byla mimo jiné zídka, která odděluje parkovací plochu od posezení, kde lidé zrelaxují. „Zídka slouží současně jako čtyřicetimetrový vyvýšený záhon, a je totiž vyskládaná bez základů v několika vrstvách jako lego,“ vysvětlil za zhotovitele Pavel Vacek.

Původní podoba Náměstí Republiky
Původní podoba náměstí Republiky v Blansku

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michal Záboj

Štítky Blansko, rekonstrukce, náměstí, oprava, parkoviště, Jiří Crha, ODS, Jiří Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blansko má opravené náměstí, parkoviště odsunulo za zeď  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.